Skip to content
Hem / Artiklar / Stockholm3-testet (Pt-STHLM3) används för att bedöma risken för behandlingskrävande prostatacancer
Stockholm3-tutkimuksen (Pt-STHLM3) avulla arvioidaan hoitoa vaativan eturauhassyövän riskiä.

Stockholm3-testet (Pt-STHLM3) används för att bedöma risken för behandlingskrävande prostatacancer

De mest betydande sjukdomarna i prostatan är prostatahyperplasi och prostatacancer.

Tidig upptäckt av prostatacancer med STHLM3-testet

De mest betydande sjukdomarna i prostatan är prostatahyperplasi och prostatacancer. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. I Finland diagnostiseras årligen cirka 5000 fall av prostatacancer.

Målet med individuell tidig upptäckt av prostatacancer är att identifiera cancer innan den har spridit sig. Tidig upptäckt kan minska utvecklingen av metastaser och dödligheten i prostatacancer. Trots nya metoder för vidare undersökningar kan tidig upptäckt avslöja prostatacancer som annars inte skulle ha blivit synlig under mannens livstid. Behandlingar av prostatacancer kan också medföra biverkningar som uppträder åratal innan själva cancern orsakar skador. Alla behandlade prostatacancerfall skulle inte nödvändigtvis ha orsakat död i prostatacancer, och behandlingarna är inte alltid botande.

Tidig upptäckt av prostatacancer rekommenderas för män över 45 år om nära släktingar har diagnostiserats med prostatacancer eller om det finns en känd genetisk predisposition för prostatacancer. Tidig upptäckt av prostatacancer är också lämplig för män mellan 50 och 70 år som är medvetna om fördelarna och nackdelarna med tidig upptäckt. Tidig upptäckt av prostatacancer kan utföras med PSA-testet eller det mer exakta STHLM3-testet, som är en ny diagnostisk metod för prostatacancer utvecklad vid Karolinska Institutet i Stockholm. Med STHLM3-testet kan falska misstankar om prostatacancer minimeras, och cancer kan upptäckas i ett tidigare skede och med större tillförlitlighet.

STHLM3-testet möjliggör längre intervall mellan undersökningarna än PSA-testet och kräver färre uppföljande undersökningar. STHLM3-testet kan också utföras som en uppföljande undersökning om PSA-värdet är högre än normalt (över 1,5 µg/l). Om PSA-värdet är över 20 µg/l är det mycket sannolikt att prostatacancer kräver behandling, och vi rekommenderar då direkt kontakt med en urolog för vidare undersökningar.

Ansökan till Stockholm3-studien

Du kan beställa undersökningen via Puhti utan remiss från läkare. Vid behov kan du enkelt beställa en läkarkonsultation som en separat tjänst från resultatrapporten efter testet.

När du beställer undersökningen via Puhti ingår även PSA-mätning, så du behöver inte beställa PSA-undersökningen separat.

Vem rekommenderas Stockholm3-studien för?

STHLM3-testet rekommenderas främst för män mellan 50 och 70 år som är medvetna om tidig upptäckt av prostatacancer. Testet är lämpligt för män mellan 45 och 50 år om nära släktingar har diagnostiserats med prostatacancer eller om det finns en känd genetisk predisposition för prostatacancer. Testet är lämpligt för män mellan 70 och 75 år om risken för prostatacancer tidigare har bedömts som förhöjd och mannen är i bättre hälsa än genomsnittet för sin ålder. Enligt läkarens bedömning kan även män i andra åldrar genomgå testet. Vid osäkra situationer kan du alltid rådfråga din läkare.

Undersökningen utförs inte på män som tidigare har diagnostiserats eller behandlats för prostatacancer. Undersökningen rekommenderas inte heller om den förväntade livslängden är mindre än 15 år.

Undersökningens gång

Undersökningen utförs i laboratoriet som ett blodprov. Laboratoriets provtagare frågar också efter nödvändig bakgrundsinformation för undersökningen.

STHLM3-testet undersöker koncentrationerna av olika former av PSA och vissa andra proteiner i blodet samt genetiska förändringar som predisponerar för prostatacancer. Dessutom frågas om den undersöktes ålder, prostatacancer hos nära släktingar, tidigare prostatabiopsier och aktuell prostatamedicinering. Baserat på denna information beräknar algoritmen sannolikheten för behandlingskrävande prostatacancer.

Förbered dig på att svara på följande frågor i laboratoriet:

  1. Ålder
  2. Har du genomgått prostatabiopsi, dvs. provtagning från prostatan (där cancer inte upptäcktes)? När?
  3. Har någon av dina nära släktingar (far, bror, son) haft prostatacancer?
  4. Använder du medicinering: alfa-reduktashämmare (handelsnamn t.ex. Finasterid, Gefina, Proscar, Dutasteride, Dutester, Avodart eller Duodart)?

I vissa fall rekommenderar testet ytterligare undersökningar. Läkaren utför då en ultraljudsundersökning av prostatan och en palpation av prostatan, baserat på vars resultat testet ger en slutlig rekommendation om behovet av prostatamagnetisk resonanstomografi och/eller biopsier.

Tolkning av STHLM3-testets resultat

STHLM3-testet ger ett lättförståeligt resultat och en tydlig handlingsplan. Du kan granska resultaten i Oma Puhti-tjänsten, där du loggar in med bankkoder.

Huvudundersökningens (Pt-STHLM) resultat är positivt (ökad risk) eller negativt (ingen ökad risk). Om resultatet är positivt bör du besöka en urolog eller allmänläkare för ytterligare undersökningar (palpation och ultraljudsundersökning av prostatan eller prostatamagnetisk resonanstomografi och/eller biopsier). Om resultatet är negativt är risken för prostatacancer normal eller låg, och testet rekommenderas att upprepas enligt resultaten antingen om 2 eller 6 år.

Förutom det positiva/negativa resultatet anges sannolikheten för behandlingskrävande prostatacancer och PSA-värdet.

Inga separata resultat rapporteras för enskilda andra bestämda markörer.

Referensvärden för Stockholm3-studien

Normalt resultat:

Avvikande resultat (risk för behandlingskrävande prostatacancer):

PSA arvo, testi ja raja-arvot
Artikel

PSA indikerar prostatans hälsa

Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostata. Prostatan är en körtel som män har runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan.

Gå till varukorgen: : 154,00