Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Neutrofiler (B-Neut, L-Neut%), undersökning och referensvärden
Neutrofiler är de viktigaste av de vita blodkropparna, och de är också de vanligaste till antalet.

Neutrofiler (B-Neut, L-Neut%), undersökning och referensvärden

Neutrofiler är de viktigaste av de vita blodkropparna, och de är också de vanligaste till antalet.

Neutrofiler

  • De flesta av kroppens vita blodkroppar är neutrofiler.
  • Neutrofiler förstör skadad vävnad och patogener som tränger in i kroppen.
  • B-Neut-undersökningen avslöjar antalet neutrofiler per en liter blod.

Vad är neutrofiler?

Neutrofiler är den viktigaste och vanligaste typen av vita blodkroppar. De representerar i genomsnitt 55–70 procent av de vita blodkropparna. Till skillnad från vissa andra vita blodkroppar är neutrofiler inte begränsade till en viss del av blodomloppet, utan kan röra sig fritt till olika vävnader i kroppen.

Neutrofilernas viktigaste uppgift är att reagera akut på vävnadsskador, där de förstör och äter den skadade vävnaden och mikroberna som tränger in i kroppen, såsom bakterier.

Vilka är neutrofilernas referensvärden?

Referensvärdena kan variera från laboratorium till laboratorium och beroende på undersökningarnas analysmetod. Puhtis prov tas och analyseras i Mehiläinens laboratorier.

B-Neut

B-Neut-värdet indikerar antalet neutrofiler per en liter blod.

B-Neut-undersökningen är en del av differentialräkningen av leukocyter (B-Diffi), som i sin tur är en del av undersökningen av fullständig blodstatus. Differentialräkning av leukocyter bör utföras när antalet leukocyter i blodet är förhöjt.

I samband med B-Neut-undersökningen görs även en L-Neut%-undersökning som visar den relativa andelen neutrofiler av alla vita blodkroppar.

B-Neut-värdet anges i xE9/l. Om värdet till exempel är 150 × E9/l finns det 150 × 109 neutrofiler (eller 150 miljarder) per en liter blod.

Referensvärdet för neutrofiler (B-Neut) hos vuxna är för både män och kvinnor: 1,5 – 6,7 (xE9/l).

L-Neut%

L-Neut% anger den relativa andelen neutrofiler av alla leukocyter.

Referensvärdet för neutrofiler hos vuxna är 40–75 % för både män och kvinnor.

Lågt neutrofilvärde (neutropeni)

Neutropeni, dvs. onormalt låga nivåer av neutrofiler i blodet, predisponerar för bakterieinfektioner.

Neutropeni kan orsakas av till exempel:

Neutropeni kan vara akut eller kronisk. Neutropenin anses vara akut om den varar i mindre än tre månader och kronisk om den varar i mer än tre månader.

Högt neutrofilvärde (neutrofili)

Neutrofili, eller höga nivåer av neutrofiler i blodet, orsakas oftast av en bakteriell infektion. Andra orsaker kan vara en hjärtinfarkt och andra infarkter, metabola och endokrina sjukdomar, blodsjukdomar samt vissa mediciner. Ansträngande idrott, höga stressnivåer och rökning kan också höja neutrofilnivåerna.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

C-reaktiivinen proteiini (herkkä CRP)
Artikel

CRP mäter inflammationsnivån i kroppen

C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner. Man mäter därför CRP, eller snabbsänkan som provet också kallas, för att undersöka om man har inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00