Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Laboratorieprovens förkortningar och gränsvärden
En man cyklar över en bäck i skogen.

Laboratorieprovens förkortningar och gränsvärden

TrFeSatTSHRAbS-TPOAb…ABCD…UfSP? Får du ingen reda på blodprovens förkortningar? I den här artikeln går vi igenom vad förkortningarna betyder, som används i blodprovens namn och till vad bokstavskombinationerna i undersökningen syftar på.

Laboratorieundersökningar

Puhti är en tjänst, genom vilken du får tillgång till laboratorietester utan läkarremiss. Puhtis mest populära testpaket, Puhti laboratoriepaket, innehåller 30 olika värden som ger dig mångsidig information om hur din kropp mår. Till exempel blodstatus, kolesterol, blodsocker, D-vitamin, ferritin och inflammatorisk status samt undersökningar som återspeglar sköldkörtel-, lever- och njurfunktion.

Att tolka laboratorietester bör inte vara svårt och därför har Puhtis resultatrapport utförligt och tydligt förklarat innebörden av respektive värde. Resultaten presenteras i en rapport, där de jämförs med referensvärden. Vid behov kan man som en separat tjänst beställa en distansläkarkonsultation efter proverna, om det förekommer symtom, misstankar om sjukdom eller du vill diskutera din hälsa. I dessa fall är det bra att gå igenom resultaten med en läkare.

Vad betyder blodprovens förkortningar?

Den lilla bokstaven f, framför provet, betyder att testet kräver fasta innan provtagning. Om det förekommer ens ett sådant test i testpaketet, bör du fasta i 8–12 timmar innan du går till laboratoriet. Det enklaste sättet att göra detta är att fasta över natten och ta ett prov på morgonen.

I blodprovsförkortningen står P för plasma och S för serum.

I blodprovsförkortningen syftar B på helblod.

Om förkortningen för provet har U är det frågan om ett urinprov.

Blodprovens referensvärden

Den här sidan listar de blodprov som du kommer åt via Puhti. Du kan hitta mer information om referensvärden för blodprov i informationspaketen, som behandlar ämne för ämne på vår hemsida. Du kan även använda webbplatsens sökfunktion för hjälp.

Lista på undersökningar: Blodprovsförkortningar och undersökningar

Blodprov utan remiss

Genom Puhti kan du beställa enskilda tester eller laboratoriepaket utan remiss och du kan enkelt och snabbt ta dig till proven. Kolla in alla undersökningar eller färdiga laboratorietestpaket.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Verikokeeseen valmistautuminen
Artikel

Förberedelser inför ett blodprov

Förberedelserna inför ett blodprov kan kräva till exempel fasta eller utelämnande av vissa mediciner. Avbrytande av medicinering bör diskuteras med din läkare.

B12-vitamiini lähteet, saantisuositus, puutos oireet ja viitearvot
Artikel

Vitamin B12 är viktigt för vår hjärnas hälsa

Vitamin B12 eller kobalamin som det också kallas behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar som ger kroppen syre och är också nödvändigt för det centrala nervsystemets funktion. Vitamin B12 är med andra ord helt nödvändigt för ett hälsosamt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00