Negen 360 genomianalyysi

Testi selvittää perimäsi ja elintapojesi vaikutusta diabetekseen ja sepelvaltimotautiin.

Testin avulla saat lisäymmärrystä Puhdin tarjoamiin tuttuihin laboratoriotesteihin kuten kolesteroli- tai sokeriarvoihin. Testin tarkoitus on edistää terveyttäsi varhaisen tunnistamisen keinoin ja auttaa sinua saavuttamaan lisää terveitä elinvuosia.

Genomitestin toteuttaa Negen, joka on suomalainen, geneetikkojen ja lääkäreiden perustama genetiikan teknologiayritys. Testi on ainutlaatuinen maailmassa ja kattavin Negenin analyysipaketeista.

349,00 

Mitä Negen 360 genomianalyysi kertoo?

Negen 360 genomianalyysi selvittää perimäsi vaikutusta aikuisiän diabetekseen ja sepelvaltimotautiin. Testi laskee polygeenisen riskisumman (polygenic risk score, PRS) kummallekin taudille. PRS summaa tuhansia geneettisiä riskivariantteja (diabetes 1000kpl ja sepelvaltimotauti 49 000kpl). Sepelvaltimotaudin osalta testi kattaa myös korkean sairastumisriskin aiheuttavia yksittäisiä, familiaaliseen hyperlipidemiaan liittyviä mutaatioita (6kpl suomalaisia FH-valtamutaatioita).

Puhtaan geneettisen riskin lisäksi testi laskee sekä geenit että elintavat huomioivan kokonaisriskin. Testitulosten mukana saat käyttöösi interaktiivisen riskilaskurin, jonka avulla voit nähdä elintapojesi vaikutuksen sairastumisriskiin. Laskuri havainnollistaa elintapamuutosten vaikutuksen ja voit itse kokeilla millainen muutos juuri sinun kannaltasi vaikuttaa riskiin eniten.

Testi kattaa lisäksi yleisimmät syviä laskimotukoksia aiheuttavat geenimutaatiot (FV Leiden ja FII) sekä geeniperimän vaikutuksen statiinien ja klopidogreelin lääkeainevasteeseen. Saat myös monipuolista tietoa perimäsi vaikutuksesta eri ominaisuuksiisi kuten verenpaineeseen, kolesteroliarvoihin ja ylipainotaipumukseen.

Negenin analyysin laatu ja oikeellisuus suomalaisväestössä on validoitu THL:n suomalaista väestöaineistoa vasten. THL:n väestöaineisto kattaa yli 20 000 suomalaisen pitkän ajan elintapa- ja terveystiedot. 

Mitä Negen 360 genomianalyysi sisältää?

 • Aikuisiän diabeteksen ja sepelvaltimotaudin genominlaajuinen geneettinen riskiarvio sekä geenit ja elintavat huomioiva sairastumisen kokonaisriski molempien sairauksien osalta.
 • 6 kpl suomalaisia FH-valtamutaatioita (familiaalinen hyperlipidemia)
 • Geneettinen taipumus kolesteroliin, verenpaineeseen ja ylipainoon
 • Yksittäiset geenimutaatiot syvän laskimotukoksen sekä lääkeaineista statiinin ja klopidogreelin osalta

Miten Negen 360 genomianalyysi tehdään?

 1. Tee tilaus Puhdin verkkokaupassa. Tilauksen tehtyäsi saat sähköpostilla ohjeet Negen-käyttäjätilin luomiseen.
 2. Tämän jälkeen täytät elintapakyselyn Negenin portaalissa.
 3. Elintapakyselyssä kysytään kolesteroliarvosi. Mikäli olet käynyt kolesterolikokeissa puolen vuoden sisällä, voit liittää tuloksesi kyselyyn. Mikäli kolesteroliarvot eivät ole tiedossa, voit tilata lipidit -testin Puhdin kautta ja käydä kokeissa. Lipidit-testi kuuluu osaksi pakettia glukoosi- ja kolesteroliarvot sekä Puhti-terveystarkastus
 4. Saat postissa Negenin testipaketin noin viikon sisällä tilauksesta.
 5. Kyse on kotitestistä, jolloin sylkinäyte otetaan itse kotona ja palautetaan postissa Negenille (postimaksu on maksettu). Näytepaketissa on selkeät ohjeet näytteenottoa varten.

Mistä näen Negen 360 genomianalyysin tulokset?

Testitulokset saat käyttöösi digitaalisen käyttöliittymän kautta.

Saat selkokielisen raportin Negenin portaaliin noin 4-8 viikon kuluttua siitä, kun Negen on vastaanottanut näytteesi. Raportti sisältää geneettisen perimätiedon ja riskiarvion lisäksi konkreettisia ohjeita mahdollisten riskitekijöiden minimoimiseen:

 • Lausunto tuloksista
 • Ravitsemus- ja liikuntaohjeet
 • Ravitsemuksen vaikutus kolesteroliin, verenpaineeseen ja ylipainoon
 • Henkilökohtaisen genomin ja elintavat yhdistävä riskiarviolaskuri

Voit katsoa malliraportin pdf-tiedostona tästä: Negen360.

Mikä on Negen 360 genomianalyysin hinta?

Negen 360 genomianalyysin hinta on 349,00€.

Miten geenitietojani käsitellään ja säilytetään?

Geenitestin analysoinnista ja raportoinnista vastaa Negen. Puhti ei saa tuloksiasi miltään osin ja niitä ei raportoida Puhdin palvelussa.

Näyte käsitellään anonymisoituna koko prosessin läpi. Palvelun tuottaminen ja henkilötietojen käsittely tapahtuu EU:n tietosuoja-asetusten (GDPR) mukaisesti.

Negen toimittaa analyysin tulokset ainoastaan henkilölle itselleen palveluportaalin kautta, eikä luovuta tietoja ulkopuolisille ilman henkilön nimenomaista suostumusta. Tiedot eivät mene esimerkiksi KANTA-järjestelmään. Henkilö päättää itse tietojen jatkohyödyntämisestä oman terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseksi.

Negenin rekisteri- ja tietosuojaseloste löytyy täältä.

Negenin sopimus- ja käyttöehdot löytyvät täältä.

Miksi Puhti

Helppo - Kotimainen - Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeä ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Testit analysoidaan Suomessa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin tai hoitajan neuvonnan.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  Avainlippu

Avainluvut

icon-1

Yli

400 000

testiä analysoitu

icon-1

Palautteen keskiarvo

9,5
icon-1

Google-arviot

4,8 / 5

Mediassa nähty