Keliakian HLA-tautiassosiaatiotutkimus (B -HLAKeli)

Keliakian syntyyn liittyy voimakas perinnöllinen alttius.
HLA-perintötekijöitä löytyy käytännössä kaikilta keliaakikoilta.
Testiä käytetään pääasiassa keliakian poissulkemiseen.

84,50 

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ravintoaineiden imeytymisen häiriintymisen. Keliakia todetaan pääasiassa kudostransglutaminaasitestillä (S-tTGAbA, P-tTGAbA). Epäselvissä tapauksissa keliakian poissulkemiseksi käytetään HLA-perintötekijät määrittävää testiä.

Käytännössä kaikilta keliaakikoilta voidaan todeta HLA-perintötekijät DR3-DQ2 (alleelit DQA1*0501 ja DQB1*02) tai DR4-DQ8. Näitä perintötekijöitä ei kuitenkaan esiinny ainoastaan keliakiassa, vaan myös 30 – 40 %:lla muusta väestöstä. Testin avulla ei siis suoraan voida diagnosoida keliakiaa. Noin 90% keliakiaa sairastavista kantaa HLA-haplotyyppiä DQ2.5 ja lähes 8% haplotyyppiä DQ8.

Lapsen riski sairastua keliakiaan toisen vanhemman sairastaessa sitä on 10 – 15 %. Jos henkilöllä on mainitut geenimuutokset, hänen riskinsä sairastua keliakiaan on kohonnut.Lisätietoa

Paasto:

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Viive:

Vastaus valmiina 5 arkipäivässä.

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More