Gliadiinipeptidit, deamidoidut, vasta-aineet (S –DGPAb)

Gliadiinipeptidin vasta-ainetutkimusta käytetään erityisesti pienten lasten keliakian toteamisessa.
IgA-puutoksessa yli 90%:lla keliakiapotilaista esiintyy IgG-luokan gliadiinipeptidi-vasta-aineita.

39,95 

Gliadiini on gluteenin, eli vehnän ja rukiin sisältämän glutamiinipitoisen valkuaisaineen osa. Gluteeni aiheuttaa keliakiaan liittyvän suolitulehduksen. Testillä tutkitaan, onko elimistöllä taipumus reagoida gliadiinia vastaan. Jos elimistöstä löytyy gliadiinipeptidin vasta-aineita, löydös viittaa aktiiviseen keliakiaan.

Keliakian toteamisessa on hyvä käyttää useampia vasta-ainetestejä mahdollisimman luotettavan tuloksen saamiseksi. Keliaakikoilla esiintyy myös kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineita.

Deamidoituja gliadiinipeptidejä (DGP) antigeeninä käyttävä gliadiinivasta-ainetesti on aiempia gliadiinivasta-ainemäärityksiä tarkempi keliakian toteamisessa. Ihmisen elimistössä on IgA- ja IgG-luokan vasta-aineita. IgA-vasta-aineet suojelevat erityisesti limakalvojen toimintaa. IgG-luokan vasta-aineiden päätehtävä on suojella elimistöä viruksilta, bakteereilta ja sieniltä. Antigeeni on mikä tahansa aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineen muodostumisen eli immuunivasteen. Immuunivaste on kehon reaktio havaittuun antigeeniin.

Keliaakikoilla on elimistössään useammin IgA- kuin IgG-luokan vasta-aineita. IgG-luokan DGP-vasta-aineita esiintyy kuitenkin usein aktiivisessa keliakiassa. DGP-testi eroaa kudostransglutaminaasi- ja endomysium-vasta-ainetesteistä, sillä sitä voidaan hyödyntää niin IgA-puutteisilla kuin normaalin IgA-tason omaavilla potilaillakin.

DGP-vasta-ainetutkimuksia voidaan käyttää niin aikuisten kuin lastenkin keliakian toteamisessa. Pienillä lapsilla keliakia voidaan havaita DGP-vasta-ainetutkimuksella jo ennen kuin transglutaminaasi- tai endomysiumvasta-aineita voitaisiin todeta muilla testeillä.

Vasta-aineet voivat kadota kehosta kokonaan gluteenittoman dieetin yhteydessä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Vastausviive noin 2-3 arkipäivää.

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More

Avainluvut

icon-1

Yli

220 000

testiä analysoitu

icon-1

Palautteen keskiarvo

9,5
icon-1

Google-arviot

4,9 / 5

Mediassa nähty