Gliadiinipeptidit, deamidoidut, vasta-aineet (S –DGPAb)

Gliadiinipeptidin vasta-ainetutkimusta käytetään erityisesti pienten lasten keliakian toteamisessa.
IgA-puutoksessa yli 90%:lla keliakiapotilaista esiintyy IgG-luokan gliadiinipeptidi-vasta-aineita.

39,95 

Gliadiini on gluteenin, eli vehnän ja rukiin sisältämän glutamiinipitoisen valkuaisaineen osa. Gluteeni aiheuttaa keliakiaan liittyvän suolitulehduksen. Testillä tutkitaan, onko elimistöllä taipumus reagoida gliadiinia vastaan. Jos elimistöstä löytyy gliadiinipeptidin vasta-aineita, löydös viittaa aktiiviseen keliakiaan.

Keliakian toteamisessa on hyvä käyttää useampia vasta-ainetestejä mahdollisimman luotettavan tuloksen saamiseksi. Keliaakikoilla esiintyy myös kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineita.

Deamidoituja gliadiinipeptidejä (DGP) antigeeninä käyttävä gliadiinivasta-ainetesti on aiempia gliadiinivasta-ainemäärityksiä tarkempi keliakian toteamisessa. Ihmisen elimistössä on IgA- ja IgG-luokan vasta-aineita. IgA-vasta-aineet suojelevat erityisesti limakalvojen toimintaa. IgG-luokan vasta-aineiden päätehtävä on suojella elimistöä viruksilta, bakteereilta ja sieniltä. Antigeeni on mikä tahansa aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineen muodostumisen eli immuunivasteen. Immuunivaste on kehon reaktio havaittuun antigeeniin.

Keliaakikoilla on elimistössään useammin IgA- kuin IgG-luokan vasta-aineita. IgG-luokan DGP-vasta-aineita esiintyy kuitenkin usein aktiivisessa keliakiassa. DGP-testi eroaa kudostransglutaminaasi- ja endomysium-vasta-ainetesteistä, sillä sitä voidaan hyödyntää niin IgA-puutteisilla kuin normaalin IgA-tason omaavilla potilaillakin.

DGP-vasta-ainetutkimuksia voidaan käyttää niin aikuisten kuin lastenkin keliakian toteamisessa. Pienillä lapsilla keliakia voidaan havaita DGP-vasta-ainetutkimuksella jo ennen kuin transglutaminaasi- tai endomysiumvasta-aineita voitaisiin todeta muilla testeillä.

Vasta-aineet voivat kadota kehosta kokonaan gluteenittoman dieetin yhteydessä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Vastausviive noin 2-3 arkipäivää.

Miksi Puhti

Helppo - Luotettava - Nopea

  • Hinta sisältää kaiken, ei lisämaksuja. Ilman lääkärin lähetettä.

  • Tietoturva on meille ensisijaisen tärkeää. Kaikki tietojen käsittely tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojärjestelmäohjeistuksen mukaisesti.

  • Tulokset valmistuvat nopeasti, yleensä jo seuraavana päivänä. Saat selkeän raportin, jota on helppo tulkita.

  • Puhti on 100% kotimainen yritys, joka tarjoaa parasta palvelua hyvinvoinnin kehittämiseen. Verot maksetaan Suomeen.

    Avainlippu

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Halutessasi voit ostaa etälääkärin konsultaation suoraan Oma Puhti-raportilta ja lääkäri soittaa sinulle saman päivän aikana, mikäli tilaus on tehty ennen klo.19.00 (palvelu on avoinna ma-pe klo.16-21). Palvelumme ei sisällä automaattisesti henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Puhdin kautta tehtyjen verikokeiden tulokset tulevat helppolukuiselle raportille Oma Puhti-osioon. Haluamme nimenomaan helpottaa veriarvojen tulkintaa ja siksi tulosraportista on tehty mahdollisimman selkeä. Raportoinnin selkeys on saanut myös paljon kiitosta asiakkailtamme!

Tuloksia voi katsoa sekä mobiilista että tietokoneelta. Tulokset on esitetty graafisesti ja saat myös jokaisen tehdyn testin tarkan arvon.

Mikäli arvo on punaisella, on arvo viitearvojen ulkopuolella. Jos arvo on vihreällä, on se viitearvojen sisällä. Osassa arvoista on myös keltainen alue näiden välissä, joka merkitsee pientä poikkeamaa viitearvoista.

Tarvittaessa voit helposti tallentaa tulokset myös PDF-tiedostoksi, joka aukeaa esimerkiksi Adobe Acrobat -ohjelmalla. Tulokset voi näin näyttää lääkärikäynnin yhteydessä. Halutessasi voit myös printata tulokset paperille tulospalvelusta.

Kun käyt testeissä seuraavan kerran, päivittyvät uudet tulokset samoihin graafeihin. Näin sinun on helppo seurata edistymistä ja arvojen paranemista! Seuranta on tärkeää, jotta tehtyjen elintapojen muutokset voidaan tarkistaa jälkikäteen.

Voit katsoa mallin Puhdin tulosraportista täältä.

Testeissä kannattaa käydä heti, jotta voit seurata muutoksia terveydessä. Lähtötilanteen kartoittaminen ennen kuntoilun tai elämäntapamuutoksen aloittamista on tärkeää, jotta näet aikaansaadut muutokset konkreettisesti veriarvoissa. Paranevien arvojen seuranta lisäksi motivoi jatkamaan elämäntapojen muutoksessa. Lähtötason tulokset ja seurantatestien arvot päivittyvät samalle raportille Oma Puhtiin, joten näet graafeista selkeästi aikaansaamasi muutoksen.

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan ja työskentelemään normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More

Avainluvut

icon-1

Yli

300 000

testiä analysoitu

icon-1

Palautteen keskiarvo

9,5
icon-1

Google-arviot

4,8 / 5

Mediassa nähty