Folaatti

Folaatti eli foolihappo on ravinnosta saatava B-ryhmän vitamiini. Se on ihmiselle välttämätön ravintoaine. Se on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille.

22,95 

Folaatti on B-ryhmän vitamiineihin luettu ravintoaine, joka esiintyy ravinnossa monenlaisina yhdisteinä. 20 % folaatista saadaan ravinnosta ja 80 % suolistobakteerien toiminnasta. Folaattia on erityisen paljon vihreissä kasviksissa. Yleisiä syitä folaatin puutteelle ovat alkoholismi, keliakia ja raskaus. Folaatin ja B12-vitamiinin puutos aiheuttavat megaloblastisen anemian.

Folaattia eli B9-vitamiinia tarvitaan punasolujen muodostamiseen, normaaliin aineenvaihduntaan ja DNA:n metylaatioon. Folaatin keinotekoinen muoto on nimeltään foolihappo.

Folaatti ja raskaus

B9-vitamiini on erityisen tärkeä raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille, sillä se mahdollistaa sikiön normaalin kehityksen. Niukka folaatin saanti raskauden alkuviikkoina suurentaa riskiä synnyttää lapsi, jolla on hermostoputken sulkeutumishäiriö eli selkärankahalkio. Lisäämällä folaattien tai foolihapon saantia ennen raskauden alkua on voitu vähentää epämuodostumien ilmaantumista. Folaattiaineenvaihdunnan perinnölliset häiriöt saattavat aiheuttaa suurentunutta folaattien tarvetta ja olla osasyynä epämuodostumien syntyyn.

Folaatti ja homokysteiini

Folaattien saanti vaikuttaa myös rikkipitoisen aminohapon homokysteiinin esiintymiseen elimistössä. Henkilöillä, jotka ovat sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin, on veressä runsaammin homokysteiiniä kuin terveillä. Foolihappoa antamalla tai ravinnon folaattien saantia lisäämällä voidaan pienentää helposti homokysteiinipitoisuutta veressä, mutta tutkimuksissa ei tällä ole todettu vaikutusta sydäntautien riskiin tai ennusteeseen.

Folaatti ja syöpäsairaudet

Folaatit vaikuttavat myöskin DNA:n metylaatioon, minkä takia niiden puutteellisella saannilla voi olla vaikutusta myös syövän syntyyn. Folaattien puutteessa DNA-juosteet katkeilevat. Joissakin väestötutkimuksissa niukkaan folaattien saantiin onkin liittynyt suurentunut riski sairastua paksusuoli-, keuhko- ja kohdunkaulasyöpään.

Folaatti varastoituu maksaan, joka myös säätelee sen eritystä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 10 – 14 tunnin paastoa.

Lähteet

Aro, Antti: Folaatti ja foolihappo. www.terveyskirjasto.fi. 2015