Borrelioosi (S -BorrAb)

Laboratoriokoe, jolla borrelioosia etsitään, on borreliaa vastaan muodostuneiden vasta-aineiden mittaaminen verinäytteestä (S -BorrAb).

Testillä selvitetään kehon immuunivastetta Borrelia-bakteerille.

Lymen taudin eli borrelioosin, voi saada puutiaisen eli punkin puremasta.

Jos tartunnasta on alle 2 – 4 viikkoa aikaa, testillä ei välttämättä voida osoittaa vasta-aineita.

59,95 

Punkkien levittämä infektiotauti, borrelioosi eli Lymen tauti, on levinnyt myös Suomessa entistä laajemmalle alueelle. Eniten tapauksia on todettu Ahvenanmaalla ja Lounais- ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla.

Borrelioosin varhaisvaiheeseen sairastuu Suomessa yli 3000 ihmistä vuosittain. Jos varhaisvaihetta ei hoideta antibiooteilla, kehittyy n. puolelle taudin muita oireita.

Borrelioosin tutkiminen

Laboratoriokokeen rooli on tuoda lisätietoa oireisiin ja potilaalta saatuihin tietoihin.

Tavallisin laboratoriokoe, jolla borrelioosia etsitään, on borreliaa vastaan muodostuneiden vasta-aineiden mittaaminen potilaan verinäytteestä (S -BorrAb). Testillä selvitetään kehon immuunivastetta Borrelia burgdorferi-bakteerille.

Vasta-aineet ilmestyvät kehoon noin 2 – 4 viikon jälkeen tartunnasta. Jos tartunnasta on alle 2 – 4 viikkoa aikaa, testillä ei välttämättä voida osoittaa vasta-aineita. Tällöin testi kannattaa uusia kohtuullisen ajan kuluttua. Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos punkin pureman jälkeen iholle ilmaantuu rengasmainen, borreliatartuntaan viittaava ihottuma.

Varhaisvaiheen aikana vasta-aineiden muodostuminen on kuitenkin vähäistä, eikä tällä tutkimuksella löydetä kaikkia tapauksia.

Borrelian jäädessä ihmisen elimistöön pidemmäksi aikaa vasta-aineista ehtii kehittyä. Myöhäisborrelioosin diagnoosissa vasta-ainetutkimuksella onkin ratkaisevan tärkeä merkitys.

Tutkimustiedot

Tutkimus ei vaadi paastoa.
Tuloksen valmistuminen kestää n. kolme työpäivää.
Näytteenotto kaikissa toimipisteissä eri puolilla Suomea.

Lääkärin diagnoosi

Borrelioosi-testin voi tilata ilman lääkärin lähetettä. Tulosten saavuttua voi olla yhteydessä haluamaansa lääkäriin. Myös Puhdin kautta on saatavilla etälääkärin puhelinvastaanotto. Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos punkin pureman jälkeen iholle ilmaantuu rengasmainen, borreliatartuntaan viittaava ihottuma.

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More

Saatat myös pitää...

49,50 

D-vitamiini (S -D-25) on erityisen tärkeä suomalaisille pohjoisen sijaintimme vuoksi. D-vitamiinilla on vaikutusta vireystilaan ja sen puute voikin osittain selittää talviaikaista väsymystä. Jokaisen suomalaisen olisi hyvä vähintään kerran mitata oma D-vitamiinitasonsa.

21,95 

Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.