Chat with us, powered by LiveChat

Kalium on veren suola, joka on elimistölle välttämätön. Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon.

 • Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon.
 • Kaliumin puute voi aiheuttaa sydämen laajentumisen ja lopulta väsymisen, jolloin sydämen supistuskyky heikkenee.
 • Elimistö ei itse tuota kaliumia, joten sitä on saatava ravinnon kautta.
 • Kestävyysurheilijoiden on huolehdittava riittävän kaliumin saannista.

Kalium on veren suola, joka on elimistölle välttämätön. Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssin siirtoon. Yhdessä natriumin kanssa ne vaikuttavat verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi kaliumin pitoisuus veressä tutkitaan ja millaiset sen pitoisuuden viitearvot ovat. Lisäksi kerromme, mitä liian korkea tai alhainen kaliumpitoisuus voi elimistössä aiheuttaa.

Kaliumin merkitys elimistössä

Elimistössä kalium esiintyy 99 prosenttisesti solujen sisällä. Valtaosa kaliumista on lihasten soluissa, mutta noin 20 prosenttia siitä on punasoluissa sekä luiden ja maksan soluissa.

Yhdessä natriumin kanssa ne kuljettavat vettä, sokeria ja kuona-aineita soluseinämän läpi. Yhdessä ne myös vaikuttavat verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon. Nämä toiminnot ovat riippuvaisia siitä, mikä natriumin ja kaliumin suhde toisiinsa on.

Suomalaiset nauttivat natriumia ravinnosta saatavan suolan kautta saantisuosituksia enemmän. Liika suola kohottaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta, joten suolaa pyritään vähentämään ruokavaliosta. Monesti kuitenkin tässä vaiheessa kaliumin tärkeys unohtuu. Natriumin ja kaliumin välille syntyy epätasapaino, joka on yleensä oireiden taustalla. Lisäksi on todettu, että suolan vähentämisen sijaan kaliumin saannin lisääminen on jopa parempi ja pitkäkestoisempi ratkaisu.

Kalium tehtävä on osallistua myös hermoimpulssin siirtoon ja säätelemään lihasten supistumista.

Hermosto toimii viestinvälittäjänä aivojen ja kehon välillä. Viestit välittyvät hermoimpulssina ja se auttaa säätelemään muun muassa sykettä, refleksejä ja lihasten supistumista. Epätasapaino elimistön kaliumpitoisuudessa voi heikentää lihasten supistumista ja se on erityisen haitallista sydämelle. Kaliumin puute voi aiheuttaa sydämen laajentumisen ja lopulta väsymisen, jolloin sydämen supistuskyky heikkenee. Tätä tilaa kutsutaan sydämen vajaatoiminnaksi eli sydän ei jaksa pumpata riittävästi verta aivoille, elimille ja lihaksille.

Kaliumin lähteet ja saantisuositukset

Elimistö ei itse tuota kaliumia, joten sitä on saatava ravinnon kautta. Monet ruoka-aineet sisältävät runsaasti kaliumia. Kaliumia saadaan muun muassa avokadosta, banaanista, maidosta, valkoisista pavuista, pinaatista, marjoista ja vesimelonista.

Terveellä henkilöllä runsaskaan kaliumin nauttiminen ei kohota veren kalsiumpitoisuutta yli normaalin tason. Vastaavasti yksipuolinen ravinto tai dieetit eivät synnytä kaliumin puutosta elimistössä. Terveet munuaiset säätelevät kaliumin eritystä tehokkaasti siten, että pienen kaliumsaannin aikana munuaiset tallettavat kaliumia elimistöön ja vastaavasti suuremman saannin aikana kaliumia eritetään virtsan mukana pois elimistöstä.

Veren kaliumpitoisuuden pitää kuitenkin pysyä tietyissä rajoissa, jotta elimistö toimisi normaalisti. Veren liian suuri tai pieni kaliumpitoisuus johtuu yleensä munuaisten häiriöstä tai tiettyjen lääkeaineiden nauttimisesta.

Ravintoperäinen kaliumvaje on harvinaista, mutta mahdollista. Tarkista aina asiantuntijalta lisäravinteen sopivuus, mikäli kärsit kaliumvajeesta. Liika kalium on vaarallista.

Mistä voin tilata kaliumin mittauksen?

Voit tilata kaliumin mittauksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Lisäksi testi kuuluu seuraaviin testipaketteihin:

Kaikki Puhdin testit voit tilata ilman lääkärin lähetettä.

Kaliumin saantisuositukset eriteltynä iän mukaan:

ikäg/vrk
6-11 kk1,1
12-23 kk1,4
2-5v1,8
6-9 v2,0
pojat 10-13 v3,3
pojat ja miehet 14 ≥ 75 v3,5
tytöt 10-13 v2,9
tytöt ja naiset 14 ≥ 75 v3,1
raskaana olevat ja imettävät äidit3,1

Aktiivisesti liikkuvan kaliumin tarve

Raskaan fyysisen suorituksen aikana ihminen hikoilee runsaasti. Hien mukana ihminen menettää vettä ja suoloja. Hikoiluun vaikuttavat ruokavalio, kehon koostumus, geenit ja treenin aikaiseen ilmastoon sopeutuminen. Siksi yksilölliset erot voivat olla suuria ihmisten välillä.

Yleisesti voidaan ajatella, että mitä raskaampi fyysinen suoritus, sitä enemmän kehosta haihtuu kaliumia. Kaliumin tehtävä on ruokkia lihaksia niiden jatkuvassa supistustyössä suorituksen aikana. Suorituksen edetessä elimistö menettää kaliumia virtsan ja hikoilun kautta. Tällöin kaliumia ei ole riittävästi verenpaineen säätelyyn ja hermoimpulssien siirtoon.

Kaliumvaje voi aiheuttaa lihaskramppeja, refleksien hidastumista, pahoinvointia, nopeaa sykettä ja oksentelua.

Kestävyysurheilijoiden on huolehdittava riittävän kaliumin saannista.

Miksi kaliumarvo tutkitaan?

Kaliummäärityksen avulla voidaan tutkia elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainohäiriöitä. Liian korkea tai alhainen kaliumtaso voi olla merkki sairaudesta tai liittyä lääkityksen vaikutuksiin.

Voit tutkia kätevästi veresi kaliumpitoisuuden verikokeen avulla. Tunnistat tutkimuksen koodista S-K.

Viitearvo

3,6 – 5,0 mmol/l

Korkea kaliumarvo

Korkeaa kaliumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

 • Hyperkalemia eli veren korkea kaliumpitoisuus, joka johtuu yleensä äkillisesti ilmenneestä munuaissairaudesta. Korkea kaliumpitoisuus altistaa sydämen toimintahäiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.
 • Kaliumia sitovat nesteenpoistolääkkeet eli diureetit
 • Asidoosi eli elimistön nesteiden liiallinen happamuus
 • Kudosvauriot kuten palovammat
 • Diabetes
 • Addisonin tauti

Matala kaliumarvo

Matalaa kaliumpitoisuutta voivat aiheuttaa muun muassa:

 • Hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus, joka johtuu yleensä nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käytöstä. Diureetit lisäävät virtsaneritystä, jolloin kaliumiakin menetetään tavallista enemmän. Hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.
 • Kaliumin vähäinen saanti
 • Magnesiumin puute
 • Kaliumin liiallinen poistuminen muuten kuin munuaisten kautta: ripuli, oksentelu ja voimakas hikoilu.

Lähteet

Evira 2014: Terveyttä ruoasta! 

Jani Hautamäki 2018: Kalium – elimistön aliarvostettu rakennuspalikka

Synlab: Kalium (2001 S -K, 1999 P -K)

Terveyskirjasto: Veren suolapitoisuuksien muutoksia

Hyperkalemia (kohonnut veren kalium)

Hypokalemia (alhainen veren kalium)

Kalium (P-K)

Healthline: What Does Potassium Do for Your Body? A Detailed Review

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mikaela on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 08.03.2019

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös