Chat with us, powered by LiveChat

C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa.

 • Potilaalle, jolla on tai jolla epäillään tulehdussairautta, tehdään yleensä CRP-tutkimus.
 • CRP-arvo suurenee herkästi bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta yleensä virustaudeissa vain vähän.
 • Herkkä CRP-tutkimusta voidaan käyttää henkilön sydän- ja verisuonitaudin riskin arvioinnissa.
 • Lievästikin koholla olevan herkkä CRP-pitoisuuden on osoitettu liittyvän lisääntyneeseen valtimotaudin ja sepelvaltimotaudin riskiin.

C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa.

CRP-tutkimusta käytetään apuvälineenä tulehdusten selvittämiseksi sekä sydän- ja verisuonitaudin riskin arvioinnissa.

Voit tilata CRP-tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.

Miksi CRP-tutkimus tehdään?

CRP-tutkimus tehdään henkilölle, jolla on tulehdus, tai jolla sitä epäillään. Vaikeissa tulehduksissa voi esiintyä esimerkiksi kuumetta, palelua, kipua ja tajunnan tason laskua.

Flunssa todetaan yleensä oireiden perusteella, mutta niistä ei voida päätellä, aiheuttiko tartunnan virus vai bakteeri. CRP-tutkimuksen avulla saadaan lisäselvyyttä tähän asiaan sekä siihen, onko kyseessä influenssa.

CRP suurenee paljon bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta virustartunnoissa vähemmän.

Suurimmillaan CRP-arvo on verenmyrkytyksessä.

Useimpia bakteeritulehduksia hoidetaan antibiooteilla. Taudin paranemista seurataan uusilla CRP-tutkimuksilla, jotka osoittavat antibioottien tehon. Jos arvo ei laske, hoito ei tehoa.

Mistä voin tilata CRP-tutkimuksen?

Voit tilata CRP-tutkimuksen yksittäisenä testinä Puhdin verkkokaupasta. Testi kuuluu myös seuraaviin testipaketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä.

Mitkä ovat CRP:n (C-reak­tii­vinen pro­teiini) viitearvot?

Terveen ihmisen CRP-arvo on alle 10 mg/l. Vakavat ja vaikeat bakteeritulehdukset nostavat CRP-pitoisuuden yli 100 mg/l. Keuhkokuumeessa tai munuaisaltaan tulehduksessa CRP-arvo voi kohota 200 mg/l. Verenmyrkytyksessä arvo voi nousta jopa tasolle 500 mg/l.

Sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi CRP:n avulla

MATALA RISKI<1 CRP mg/l
KOHTUULLINEN RISKI1-3 CRP mg/l
KORKEA RISKI>3 CRP mg/
TULEHDUSSAIRAUDEN MAHDOLLISUUS5 CRP mg/l

Testi kannattaa uusia kohtuullisen ajan kuluttua, jos lukema viittaa tulehdussairauteen. Huomaathan, että tulehdus kohottaa arvoa, eikä sydän- ja verisuonitautien riskiä voi arvioida luotettavasti tulehduksen aikana. Sydän- ja verisuonitautien riskiä arvioitaessa tutkimuksen aikana tulee olla terve.

Mikä vaikuttaa CRP-arvoon?

  • Lääkkeet. Tietyt lääkeaineet voivat vähentää CRP-tasoja. Tällaisia ovat erät kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja aspiriini tai statiinit. Tulehduskipulääkkeet ja statiinit pyrkivät vähentämään tulehdusta, mikä vähentää CRP-tasoja.
  • Vältä mittausta sairaana. Kaikki viimeaikaiset sairaudet, kudosvahingot, infektiot ja muut yleiset tulehdukset nostavat CRP:n määrää. Tutkimukseen saapuvan henkilön on oltava terve, jotta tutkimuksen tulokset ovat luotettavia valtimotaudin ja sepelvaltimotaudin riskin arvioinnissa.
  • Sukupuolihormonihoito nostaa CRP-pitoisuutta.

Tilaa CRP-tutkimus Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.

Lähteet

Eskelinen, S. Terveyskirjasto. CRP (P-CRP)

Healthline. C-Reactive Protein Test

Huizen, J. What does it mean if you have a high C-reactive protein?

Laboratoriokäsikirja. C-reaktiivinen proteiini

Potilaan lääkärilehti. CRP varmistaa diagnoosin

Synlab. C-reaktiivinen proteiini (1216 S -CRP, 4594 P-CRP, 8022 S -hsCRP)

WebMD. What Is a C-Reactive Protein Test?

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mikaela on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.


Päivitetty: 17.12.2019

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “C-reaktiivinen proteiini (CRP) mittaa tulehdusta ja valtimotaudin riskiä”

 • Kahdeksan vuotta sitten saatoin jättää pari vuotta aiemmin aloitetun D2-lääkityksen pois vähähiilihydraattisen ruokavalion ansiosta. Runsaasti eläinrasvat käyttävänä kuitenkin huoletti sydän- ja verisuonisairauksien riski. Herkkä CRP-arvoni oli viikko sitten otetussa mittauksessa 0,38 mg/l. Onko riskini kyseisten sairauksien osalta pieni?

 • Jos terveen ihmisen CRP on alle 10 mg/l, niin miksi jo yli 3mg/l menevä arvo katsotaan korkeaksi riskiksi sydän- ja verisuonitauteihin? Minulla on mitattu tänä syksynä P-CRP, joka oli merkitty <3 mg/l, joka sitten ehkä tarkoittaa, että se oli alle kolme, tarkemmin määrittelemättä. Vähän myöhemmin mittautin tämän takia myös herkän CRP:n, joka oli 0,1 mg/l, eli kaikki lienee kunnossa.

  • Hei, herkkä CRP on sekä tulehdusmittari, että osoittaa sydän-ja verisuonisairauksien riskiä. On tärkeää tuloksia verratessa huomioida, että miten näyte on analysoitu. Meillä herkkä CRP analysoidaan veren seerumista. Eli siinä viitearvo on terveellä ihmisellä alle 10 mg/l. Sydän- ja verisuonitautien riskin arvioinnissa viitearvot ovat:
   MATALA RISKI <1 CRP mg/l
   KOHTUULLINEN RISKI 1-3 CRP mg/l
   KORKEA RISKI >3 CRP mg/
   TULEHDUSSAIRAUDEN MAHDOLLISUUS 5 CRP mg/l.

 • Marja Liisa sanoo:

  Hei. Kävin otattamassa laboratoriossa verenkuvan ja kilpirauhasen testin. S – C- reaktiivinen proteiini, herkkä oli 14,30 mg/l.
  Onko tämä normaalia ? Kaikki muut verenkuvan arvot olivat kohdallaan. B- Hemoglobiini on aina korkea nyt 154 g/l. Naisen.

  • Hei, CRP-tutkimuksen viitearvot terveellä ihmisellä ovat alle 10 mg/l. C-reak­tii­vinen pro­teiini eli CRP on maksan tuottama valkuaisaine, jonka määrä elimistössä kohoaa nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. Mahtaako sinulla on akuutti infektio elimistössäsi tai käytätkö esim sukupuolihormonihoitoa, joka saattaa nostaa CRP-pitoisuutta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös