Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Vitamiinit ja vitamiinimittaukset
Vitamiinit ja vitamiinimittaukset

Vitamiinit ja vitamiinimittaukset

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on tärkein keino ennaltaehkäistä vitamiinien puutosta. Aliravitsemus ja elimistön imeytymishäiriöt altistavat vitamiinien puutoksille.

Vitamiinit

  • Vitamiineja on sekä rasva- että vesiliukoisia.
  • Vitamiinien liikasaanti on harvinaista, mutta puutostiloja sen sijaan esiintyy.
  • Puutteellinen vitamiinien saanti liittyy useimmiten ravitsemukseen.

Sisällysluettelo

Mitä vitamiinit ovat?

Vitamiinit ovat ihmiselle tärkeitä aineita, joita saadaan esimerkiksi ravinnosta. Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään, vesi- ja rasvaliukoisiin vitamiineihin.

Vitamiinien lisäksi elimistölle välttämättömiä aineita ovat monet kivennäisaineet, tietyt aminohapot sekä omega 3 ja 6 -rasvahapot. Näitä ihmisen on siis välttämätöntä saada ravinnosta.

Mihin vitamiineja tarvitaan?

Vitamiineja tarvitaan elimistön toimintoihin. Vitamiinit ovat välttämättömiä kehon normaalille aineenvaihdunnalle ja kasvulle sekä kemiallisiin reaktioihin.

Vitamiinit vaikuttavat muun muassa uneen, jaksamiseen, vireystilaan, hermostoon ja muistiin.

Elimistö ei pysty itse tuottamaan kaikkia näitä aineita, ja siksi niitä on saatava ulkopuolelta, yleensä ravinnosta.

Mistä tiedän, saanko tarpeeksi vitamiineja?

Monipuolinen, terveellinen ruokavalio on paras tapa varmistaa, että saa tarvittavasti kaikkia vitamiineja ruoastaan.

Vitamiinien tasoa voidaan arvioida laboratoriokokeilla, mutta verikokeita ei käytetä vitamiinitasojen seulontaan. Vitamiinitasoja tutkitaan yleensä, kun epäillään vitamiinin puutosta tilanteissa, joissa on jokin vitamiinin puutokselle altistava tila.

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä. Löydät Puhdilta valmiita terveystarkastuksia, tai voit koota itsellesi sopivan paketin yksittäisistä testeistä. Tulokset saat helppolukuiselle raportille, josta näet, mitkä tulokset ovat viitearvojen sisällä. Opit myös, kuinka arvoihin ja sitä kautta omaan terveyteen voi vaikuttaa itse.

Vitamiinien tarve

Vitamiineja tarvitaan suositusten mukaisia määriä, jotta ihminen pysyy kunnossa, toimintakykyisenä ja terveenä. Vitamiinien tarve riippuu vitamiinista ja yksilöllisestä tarpeesta. Tarve vaihtelee usein iän ja erityistarpeiden (esim. raskaus, ikääntyminen tai imeytymistekijät) mukaan.

Mitä ovat vesiliukoiset vitamiinit?

Vesiliukoisia vitamiineja ovat:

Vesiliukoiset vitamiinin tuhoutuvat ruoanlaitossa rasvaliukoisia vitamiineja helpommin. Niiden liikasaanti on myös harvinaista, koska ne eivät juurikaan varastoidu elimistöön.

Mitä ovat rasvaliukoiset vitamiinit?

Rasvaliukoisia vitamiineja ovat:

Rasvaliukoiset vitamiinit ovat ravinnon rasvaisissa osissa olevia eloperäisiä aineita ja ne toimivat elimistön solujen rasvapitoisissa rakenteissa.

Rasvaliukoisia vitamiineja voidaan varastoida elimistöön.

Liiallinen tai liian vähäinen vitamiinien saanti

Varsinkin vesiliukoisten vitamiinien liiallinen saanti on harvinaista. Yleensä liikasaannissa on kyse liiallisesta ravintolisän käytöstä.

Voiko vitamiineja saada liikaa?

Tiettyihin vitamiineihin voi liittyä myrkyllisyyttä suurina määrinä, mutta vitamiinien liikasaanti on erittäin harvinaista. Yleensä vitamiineja on käytännössä lähes mahdotonta saada liikaa ravinnon kautta. Vitamiinien liikasaanti liittyy usein ravintolisien liialliseen käyttöön.

Vitamiinien puutosten oireet

Vitamiinien puutteeseen saattaa liittyä oireita. Oireet eivät yleensä ole yksiselitteisiä, ja niiden taustalla voi olla muitakin syitä kuin vitamiinien puutokset. Sen vuoksi terveydentilan muutoksissa tai terveyshuolissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Pelkästään laboratoriokokeilla ei voida poissulkea kaikkia sairauksia, vaan oireiden syitä tulee arvioida myös muilla keinoilla.

Vitamiinien tarve erityisryhmillä

Vitamiinien saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota seuraavien kohdalla:

Vitamiinien varastoituminen kehoon

Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön isoina määrinä, kun puolestaan rasvaliukoiset varastoituvat. Tässäkin on kuitenkin eroja. Esimerkiksi B12-vitamiinin varastot tyhjenevät vuosissa.

Vitamiinimittaukset ilman lähetettä

Vitamiinien pitoisuus mitataan, kun epäillään niiden puutosta. Suomalaisilla esiintyy esimerkiksi usein D-vitamiinin puutosta, ja D-vitamiinia suositellaankin käytettävän myös ravintolisänä.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00