Tämä artikkeli kertoo pepsinogeeneistä. Lue ja opi, mitkä ovat pepsinogeenien tehtävät! Opit myös, kuinka pääset terveystarkastuksiin ja laboratoriokokeisiin helposti ilman lääkärin lähetettä.

Pepsinogeenit lyhyesti

  • Pepsinogeenit kertovat vatsan terveydestä.
  • Pepsinogeenit osallistuvat vatsalaukun haponeritykseen.
  • Riittävä vatsahappojen määrä suojelee ruoan mukana tulevien bakteerien vaikutukselta.
  • Alkoholi ja tupakointi voivat heikentää vatsan terveyttä.

Mitä pepsinogeenit ovat?

Pepsinogeenit ovat mahalaukun toimintaa ylläpitäviä aineita, pepsiinin esiasteita. Pepsiini on mahalaukun valkuaisaineita hajottava entsyymi, joka pilkkoo ruoan proteiineja aminohapoiksi ja peptideiksi.

Nämä stimuloivat mahalaukun limakalvon soluja erittämään gastriinia, joka saa mahalaukun parietaalisolut erittämään suolahappoa. Toisin sanoen kaikki mainitut aineet saavat vatsan toimimaan kuten pitää.

Maharauhaset erittävät pepsinogeenia, joka aktivoituu olemassa olevan pepsiinin ja maharauhasten katesolujen luoman happaman ympäristön vaikutuksesta.

Kyseessä on siis entsyymin esiaste, jota ilman mahalaukku ei voi toimia terveesti.

Mistä voin tilata pepsinogeenin tutkimuksen?

Voit tilata pepsinogeenien tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Testit kuuluvat mahalaukun terveyttä tutkivaan GastroPanel-testipakettiin.

Mitkä ovat pepsinogeenien viitearvot?

Pepsinogeeni 1 30-160 µg/l
Pepsinogeeni 23-15 µg/l

Pepsinogeeni 1, Pepsin1

Pepsin1-pitoisuus veressä kertoo mahalaukun runko-osan limakalvon rakenteesta ja toiminnasta.

Runko-osan limakalvo voi surkastua autoimmuunitaudin tai helikobakteerin myötä, jolloin Pepsin1-pitoisuus laskee alle viiterajansa. Tällöin syntyy hapoton tai vähähappoinen mahalaukku, eli atrofinen gastriitti.

Mahahappojen ansiosta ihminen pystyy sietämään ruoansulatukseen tulevia bakteereita. Vatsahapot steriloivat bakteerit syödystä ruoasta. Näin terve vatsa suojelee monilta taudinaiheuttajilta sekä hiivan kerääntymiseltä vatsalaukkuun.

Vatsahapot mahdollistavat B12-vitamiinin imeytymisen. B12 suojelee muun muassa neurologisilta vaivoilta ja auttaa muistia toimimaan hyvin.

Vatsahapot suojelevat myös mahalaukun syövältä. Hapoton vatsa ei välttämättä oireile, mutta voi aiheuttaa esimerkiksi väsymystä.

Pepsinogeeni 2, Pepsin2

Veren Pepsin2-pitoisuus kuvaa koko mahalaukun limakalvon rakennetta ja toimintaa. Sen pitoisuus nousee limakalvon tulehduksen eli gastriitin aikana.

Yleisin syy gastriitille on helikobakteeri-infektio. Muita mahdollisia syitä ovat:

  • eräät lääkkeet
  • parasiitti-, virus-, tai bakteeri-infektio
  • sappirefluksi, eli sappinesteen nousu ohutsuolesta mahalaukkuun
  • väkevät mausteet
  • alkoholi.

Yli 10 μg/l viittaa tulehdukseen.

Ennen pepsinogeenien pitoisuuden mittausta

Pepsinogeenien pitoisuutta tutkiessa tulee muistaa tiettyjä asioita, jotta verikokeesta saadaan pätevä tulos:

  • Henkilö ei saa nauttia nesteitä tai tupakoida 4-10 tuntiin ennen näytteenottoa.
  • Mahan eritykseen vaikuttava lääkitys on lopetettava vähintään vuorokautta ennen näytteenottoa.
  • Säännöllisen lääkityksen lopettamista ei edellytetä.
  • Lääkäriltä kannattaa tarkastaa, voiko jokin käytössä oleva lääke vaikuttaa tutkimustuloksiin.

Lähteet

Synlab. Pepsinogeeni 1(2464 fS-Pepsin1)

Laboratoriokäsikirja. GastroPanel (ent.Mahapaneeli)

Hyvä Terveys. Väsyttääkö? Onhan vatsasi tarpeeksi hapan?

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 06.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *