Gastriini on ruoansulatuksen peptidihormoni, joka mahdollistaa mahalaukun limakalvon solujen haponerityksen. Gastriinin tehtäviin kuuluu edistää limakalvon uusiutumista mahalaukussa sekä ohut- ja paksusuolessa. Sitä erittyy mahanportin ja pohjukaissuolen limakalvojen epiteeli- eli pintasoluista.

Vatsahapot ovat ravitsemuksen kannalta tärkeitä, koska ne mahdollistavat monien tärkeiden vitamiinien imeytymisen.

Gastriini ja vatsahapot

 • Gastriini mahdollistaa vatsahappojen erityksen.
 • Vatsahapot ovat tärkeitä B12-vitamiinin imeytymisen kannalta.
 • Terveelliset elintavat ja tupakoimattomuus ovat tärkeitä normaalin gastriinipitoisuuden edistäjiä.

Gastriini 17

Gastriini on ruoansulatuksen peptidihormoni, joka mahdollistaa mahalaukun limakalvon solujen haponerityksen.

Ruoan päätyminen mahalaukkuun lisää gastriinin eritystä. Näin mahalaukkuun syntyy pitkäaikainen mahanesteen eritys.

Gastriinin tehtäviin kuuluu edistää limakalvon uusiutumista mahalaukussa sekä ohut- ja paksusuolessa. Sitä erittyy mahanportin ja pohjukaissuolen limakalvojen epiteeli- eli pintasoluista.

Numero 17 gastriinin perässä kuvaa aminohappojen määrää molekyylissa. 17 aminohapon pituinen Gastr17 on niin sanottu pieni gastriini, 34 aminohapon pituinen Gastr34 iso gastriini.

Milloin ja miksi gastriiniarvo tutkitaan?

Gastriiniarvo tutkitaan, kun halutaan tietää mahalaukun haponerityksen tila. Hapoton mahalaukku voi aiheuttaa useita ongelmia, joten tilanteestaan kannattaa olla selvillä.

Gastr17-arvo tutkitaan myös, kun selvitetään, onko henkilöllä jokin seuraavista:

 • Helicobacter pyroli-infektio
 • Astrofinen gastriitti, eli mahalaukun limakalvon surkastuma, joka saa aikaan mahahappojen erityksen vähenemisen
 • Autoimmuunigastriitti, eli mahan runko-osan limakalvoon rajoittuva, vaikea-asteinen tulehdus ja surkastuminen.
 • Mahahaavan riski
 • Mahalaukun syövän riski
 • Refluksitauti
 • Vatsalaukun tähystyksen tarve

Gastr17-arvo voidaan tutkia myös silloin, kun potilas kärsii yleisistä mahavaivoista.

Lue myös muista vatsan ja suoliston oireista, tiloista ja sairauksista kattavasta Puhdin vatsa kuntoon -tietopaketista.

Pitkäaikainen gastriitti voi johtaa mahahappojen täydelliseen loppumiseen, mikä puolestaan johtaa siihen, että B12-vitamiini ei kykene imeytymään. B12-vitamiini on tärkeä muistin ja kognitiivisten taitojen kannalta.

Tupakointia, lisättyä rasvaa, runsasta suolan käyttöä ja vitamiininpuutoksia kannattaa välttää mahahappojen säilymisen vuoksi.

Mistä voin tilata Gastr17-testin?

Voit tilata Gastr17-testin Puhdin verkkokaupasta. Testi on osa mahalaukun terveyttä tutkivaa GastroPanel-testipakettia sekä osa laajempaa vatsavaivojen tutkimuspakettia. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Mitkä ovat gastriinin, Gastr17, viitearvot?

Gastr17:n normaali arvo on 1-10 pmol/l.

Gastr17-tutkimus (G17)

Gastr17-tutkimus on osa mahalaukun tilaa selvittävää tutkimusta, johon kuuluvat myös pepsinogeenit sekä helicobacter pyroli vasta-ainetesti. Se voidaan ottaa paastoa, tupakoimattomuutta ja nesteettömyyttä enintään 12 tunnin ajalta vaativana verikokeena tai stimulaatiokokeena, joka ei vaadi paastoa.

Tutustu myös laajaan vatsavaivojen tutkimuspakettiin, johon sisältyy GastroPanel-tutkimukset.

Verinäytteessä näytteeseen lisätään Gastrin-17 -stabilaattoria heti, kun plasma on eroteltu veren seerumista. Tästä näytteestä selviää myös gastriinin pitoisuus vatsassa.

Stimulaatiokokeessa tutkitaan gastriini 17:n eritystä stimuloimalla sen eritystä proteiinijuomalla. Tällöin henkilölle juotetaan proteiinijuoma, minkä jälkeen otetaan verinäyte. Sitä ei voida tehdä kananmunalle, soijalle, muroille tai suklaa- ja maitotuotteille allergisille potilaille.

Gastr17 kokeessa huomioitavaa

 • Helikobakteerin häätöhoidosta, närästyksestä sekä liikahappoisuus- ja särkylääkkeiden käytöstä on ilmoitettava tutkivalle lääkärille.
 • Säännöllistä lääkitystä ei tarvitse lopettaa näytteenoton vuoksi.

Jos lääkitys sisältää protonipumpun estäjiä eli PPI-lääkkeitä, on näytteenottajalle ilmoitettava ja keskusteltava, onko ne syytä lopettaa näytteen ajaksi. Näitä ovat seuraavat lääkeaineet:

 • Esomepratsoli
 • Lansopratsoli
 • Omepratsoli
 • Pantopratsoli
 • Rabepratsoli

Lähteet

Jaakkola, K. Vatsa kuntoon – Ravitsemushoito on ratkaisu vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Mividata. 2011.

Laboratoriokäsikirja. GastroPanel (ent.Mahapaneeli)

Synlab. Gastropaneli (9172 fP-GastPan)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 06.10.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Gastriini 17-fragmentti tuottaa mahahappoja (fP-Gastr17, fS-Gastr17)”

 • Minulla ollut vuosia polttava ylävatsa närästyksineen ja ruoan ylös nousemisineen.Vuosia sitten häädettiin helikobakteeri joka ei sanottavammin muuttanut tilanneta.Gastroskopiota on tehty todettu reflykstauti.Toisinaan tulee yhtäkkisiä kipukohtauksia keskelle vatsaa rintalastan alapuolelle.Kipu antaa nieluun ennakkotunteen ja voi tuntua myös korvissa.Kipu voi nousta ylös vasemmalle puolelle ja jopa tehdä koko vasemman rintapuolen kosketus herkäksi.Tehtiin sydämen kuormituskoe, jossa todettiin ettei viitteitä sepelvaltimotaudille.Syyksi sanottiin reflukstauti.Vuosia sitten gastroskopiassa lääkäri kauhistui että on akhalasia koska ruokatorvi käyttäyti poikkeavasti kokeen aikana.Sittemmin ei kukaan ole samaa maininnut.Myös kymmeniä vuosia sitten tehtiin gastroskopia ja lääkäri mainitsi minulla olevan palleatyränjnka juuri ja juuri huomaa, mutta se on.Sanoi etten saa sen vuoksi yhtään lihoa koska se alkaa haitata.Myöhemmin ei kukaan lääkäri tutkimuksissa ole siitä mitään maininnut.Vatsa oireet ovat lisäntyneet vaikka käytän päivittäin esomepratsolia ja välillä samaan aikaan Gaveskolia koska oireita on.Toisinaan vatsa turpoaa ja kipu tuntuu selässä ja kyljessä asti.Tuntuu että haittaa hengitystäkin.Viimeksi tehty gastroskopia yli 2 v sitten. SAPPIappirakon ultra tehty koska sappirakossa on pieni Polyyppi .Niiltä osin ei vatsassa mitään hälyyttävää. Terveyskeskuslääkärin mukaan ei mitään syytä tutkia lisää koska ei mitään hälyyttävää vaan jatkaa happosalpaajan syöntiä.Kysynkin onko mitään syytä selvittää gastriini 17 fragmentti koe ym.pepsinogeeni 1 ,ja 2.

  • Kiitos kommentista. Emme voi ottaa kantaa lääkärin kommentteihin tai oireisiin sen tarkemmin. Puhdin kautta kaikki testit voi tilata ilman lääkärin lähetettä, eli jos itse näet syyn tutkia asiaa tarkemmin voit hyvin tilata meidän kautta testit. Jos testien tulokset eivät ole viitteiden sisällä, voit sen jälkeen olla tulosten kanssa haluamaasi lääkäriin yhteydessä.
   Gastropanelin lisäksi meillä on siihen yhdistetty keliakia- ja laktoosi-intoleranssitestit sisältävä paketti: https://www.puhti.fi/tuote/vatsavaivojen-testipaketti/
   Lisäksi jos testejä ei ole tehty, kannattaa myös ottaa laajan testin tutkimukset tehdä samalla, siinä mukana D-vitamiini, B12-vitamiini, ferritiini jne. https://www.puhti.fi/tuote/laaja-puhti-terveystarkastus-nainen/

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *