Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Esidiabetes on diabeteksen esiaste
Nainen kantaa vihanneskoria

Esidiabetes on diabeteksen esiaste

Esidiabetes on tärkeää tunnistaa, sillä tässä vaiheessa aikuistyypin diabeteksen puhkeaminen on mahdollista useimmiten vielä estää.

Esidiabetes lyhyesti

  1. Esidiabetes on diabeteksen esiaste.
  2. Jokainen 2-tyypin eli aikuistyypin diabetesta sairastava on käynyt läpi myös esidiabetes-vaiheen.
  3. Esidiabetes voi olla täysin oireeton ja jäädä siksi helposti huomaamatta.
  4. Esidiabetes todetaan sokerirasituskokeella tai pitkäaikaisen sokeriarvon mittauksella.
  5. Esidiabetesta hoidetaan ensisijaisesti tekemällä muutoksia omiin elintapoihin.

Sisällysluettelo

Mikä on esidiabetes?

Esidiabetes tarkoittaa tilaa, jossa verensokeritasot ovat kohonneet, mutta varsinaista diabetesta ei vielä ole. Esidiabetes on siis diabeteksen esiaste. Verensokeri voi olla koholla jopa useita vuosia ennen diabeteksen toteamista. Jokainen 2-tyypin eli aikuistyypin diabetesta sairastava on käynyt läpi myös esidiabetes-vaiheen.

Esidiabetesta voidaan pitää ikään kuin elimistön viimeisenä varoituksena ja kehotuksena muuttaa elintapoja ennen diabeteksen puhkeamista. Esidiabetes-vaiheessa onkin syytä kiinnittää huomiota erityisesti omiin ruokailu- ja liikuntatottumuksiin. Muuttamalla elintapoja terveellisempään suuntaan voidaan aikuistyypin diabeteksen puhkeamista viivästyttää tai jopa estää kokonaan.

Kenellä on riski sairastua esidiabetekseen?

Syy verensokerin nousuun ja esidiabeteksen kehittymiseen löytyy pääosin elintavoista, mutta myös perinnöllinen alttius voi vaikuttaa taudin kehittymiseen. Perinnöllinen taipumus sokeriaineenvaihdunnan häiriintymiseen on hyvin yleinen ja moni ylipainoinen onkin vaarassa sairastua tulevaisuudessa 2-tyypin diabetekseen. Diabetes voi kuitenkin puhjeta myös henkilölle, jonka suvussa ei ole diabetesta.

Erityisesti vyötärölihavuus on 2-tyypin diabeteksen riskitekijä, koska rasvan kertyminen vatsaonteloon ja maksasoluihin aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Insuliiniresistenssi on häiriö haiman insuliinintuotannossa, jonka seurauksena insuliinin vaikutus soluissa heikkenee ja verensokeri pääsee nousemaan.

Ylipainon ja erityisesti vyötärölihavuuden lisäksi muita esidiabetekselle ja 2. tyypin diabetekselle altistavia tekijöitä ovat epäterveellinen ruokavalio, vähäinen liikunta, ikä, metabolinen oireyhtymä, unettomuus, univaje, tupakointi ja raskausdiabetes. Myös matala-asteinen tulehdus, joka on syntynyt kehossa elintapojen seurauksena vuosien kuluessa, voi edesauttaa aikuistyypin diabeteksen syntyä.

Omat verensokeriarvot ja muut terveyden kannalta tärkeät mittarit voit mittauttaa helposti Puhdin laboratoriokokeilla ilman lääkärin lähetettä. Mikäli epäilys diabeteksesta, esidiabeteksesta tai muusta sairaudesta herää, voi testien jälkeen tilata erillisenä palveluna lääkärin konsultaation.

Esidiabeteksen toteaminen

Uusia 2-tyypin diabetesta sairastavia todetaan Suomessa vuosittain noin 20 000. Moni sairastaa esidiabetesta myös tietämättään, koska oireisiin, kuten väsymykseen, tottuu helposti.

Esidiabetes kehittyy kehossa hiljalleen vuosien tai jopa vuosikymmenten kuluessa ja voi olla täysin oireeton, joten se saattaa jäädä helposti huomaamatta. Kuten diabeteskin, esidiabetes voidaan todeta verikokeiden avulla.

Tutkimuksissa käytetään muun muassa sokerirasituskoetta. Verensokeri mitataan paaston jälkeen ja kaksi tuntia sokeriliuoksen nauttimisen jälkeen. Aina molemmat – paastoarvo ja kahden tunnin arvo – eivät ole liian korkeita. Kuitenkin, jos edes toinen arvoista antaa poikkeavan tuloksen, tulkitaan sen merkitsevät verensokerin häiriötä ja riskiä sairastua diabetekseen.

Sokerirasituskokeen lisäksi esidiabeteksen ja diabeteksen toteamiseen voidaan käyttää pitkäaikaisen sokeriarvon eli sokerihemoglobiinin mittausta B-HbA1c (ei vaadi paastoa). Pitkäaikaisen sokeri mittaus sisältyy useisiin Puhdin terveystarkastuksiin. Tutkimuksissa voidaan käyttää myös veren glukoosipitoisuutta fP-Gluk (tämä tutkimus vaatii paaston).

Verensokeria seurataan erityisesti, mikäli painoindeksi on yli 25 ja ylipainon lisäksi henkilöllä on myös muita riskitekijöitä.

Koska verensokerin nousun oireet voivat olla hyvin lieviä, kannattaa verensokeriarvot mitata herkästi myös riskiryhmään kuulumattomilta normaalipainoisilta henkilöiltä, jos heidän voinnissaan ilmenee muutoksia.

Mikäli olet käynyt Puhdin kautta laboratoriokokeissa, saat tulokset selkeälle Oma Puhti -raportille, jossa arvoja vertaillaan viitearvoihin. Tulokset voi ottaa mukaan lääkärikäynnille. Tarvittaessa lääkäri tekee lisätutkimuksia.

Esidiabeteksen seulontaan löytyy myös itse tehtävä riskitesti. Testi tehdään verkossa ja sitä suositellaan erityisesti kaikille ylipainoisille henkilöille, koska lihavuus lisää riskiä sairastua esidiabetekseen ja diabetekseen.

Esidiabeteksen oireet

Esidiabetes voi olla täysin oireeton, tai aiheuttaa hyvin lieviä oireita, joita voi olla vaikea tunnistaa. Kohonneen verensokerin vaihe eli esidiabetes kestää usein vuosia ja oireisiin voi myös tottua ajan kanssa. Esidiabeteksen oireet ovat pitkälti samoja kuin diabeteksen oireet.

Tyypillisiä oireita ovat mm.:

Ikäihmisillä korkea verensokeri voi johtaa myös yleisvoinnin ja toimintakyvyn heikentymiseen sekä sekavuuteen. Ikäihmisillä ja lapsilla virtsamäärän lisääntyminen voi johtaa kasteluun. Oireet voivat myös olla hyvin erilaisia henkilöstä riippuen.

Mikäli verensokeritasapaino on ollut jo pidemmän aikaa korkea, on elimistö voinut tottua korkeaan verensokeriin, eikä oireita välttämättä juuri ole tai niitä ei huomaa, koska niihin on tottunut. Jos taas verensokeri pysyttelee pääosin hyvällä tasolla, voi pienikin verensokeritason nousu aiheuttaa herkästi oireita.

Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun sairauteen, joten on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli epäilet sairautta.

Esidiabeteksen hoito

Terveessä kehossa insuliini hillitsee verensokerin nousemista liian korkealle. 1-tyypin diabeteksessa haima ei tuota tarpeeksi insuliinia, mutta 2-tyypin diabeteksessa ja myös esidiabeteksessä verensokerin nousu johtuu yleensä epäterveellisistä elintavoista. Näin ollen esidiabetesta hoidetaan ensisijaisesti tekemällä muutoksia omiin elintapoihin.

Niin esidiabeteksessa kuin kaikissa muissakin diabetestyypeissä hoidon perusta on painon ja verensokerin hallinta elintapahoidon avulla, joka edistää samalla myös sydän- ja verisuoniterveyttä.

Jo muutaman kilon painonpudotus vähentää huomattavasti diabeteksen riskiä, koska laihduttaessa rasva häviää nopeammin vatsaontelosta kuin ihon alta. Sisäelimiin muodostunutta rasvaa voidaan vähentää tehokkaasti liikunnalla ja ruokailutottumuksia muuttamalla.

Elämäntapamuutos esidiabetesvaiheessa voi ehkäistä tyypin 2 diabeteksen puhkeamista tai siirtää lääkehoidon aloituksen tarvetta myöhemmäksi. Esidiabeteksen ja diabeteksen hoito (ml. elämäntapamuutos) kannattaa aloittaa aina mahdollisimman ajoissa.

Diabeteksen puhkeamiseen voi vaikuttaa omilla elintavoilla

Tyypin 2 diabetes, johon esidiabetes hyvin usein johtaa, on vakava ja perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttavat merkittävästi elintavat. Terveelliset elämäntavat kannattaakin opetella viimeistään siinä vaiheessa, kun esidiabetes todetaan.

Koska erityisesti ylipaino ja vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, tupakointi ja väärät ruokailutottumukset lisäävät huomattavasti sairastumisriskiä, voi sairastumisriskiin vaikuttaa itse paljon. Riski sairastumiseen on erityisen suuri heillä, joilla on diabetekselle altistavia perinnöllisiä tekijöitä.

Lisäämällä liikuntaa arkeen ja miettimällä uudelleen omia ruokailutottumuksia, voidaan estää diabeteksen puhkeaminen tai ainakin viivästyttää sitä. Terveellinen ruokavalio, josta saadaan kaikki tarvittavat suojaravinteet ja vitamiinit, auttaa pysymään terveenä ja voimaan hyvin.

Puhti on palvelu, jolla voit seurata hyvinvointiisi ja terveyteesi vaikuttavia arvoja. Ilman lääkärin lähetettä saatavien laboratoriokokeiden avulla näet, mihin omissa elintavoissasi kannattaa kiinnittää huomiota ja mikäli sinulla on tarve parantaa esimerkiksi omia verensokeri- tai kolesteroliarvoja. Autamme sinua saamaan tiedon omasta terveydentilastasi, tekemään oikeita valintoja ja seuraamaan kehitystäsi.

Omia arvoja ja elintapojen parantamisella aikaansaatuja muutoksia voit seurata kätevästi Oma Puhti -tulosraportilla. Tarvittaessa saat erillisenä palveluna yhteyden myös lääkäriin.

Insuliiniresistenssi
Tietopaketti

Insuliiniresistenssi

Insuliiniresistenssi on metabolinen häiriö, joka liittyy keskeisesti lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00