Onko tavoitteena esimerkiksi triathlon? Mitkä arvot vaikuttavat harjoitteluun? Miten treeniä voi optimoida ja tuloksia parantaa veriarvojen testauksen avulla? Mitkä tekijät edesauttavat treeniä? Kuinka esimerkiksi D-vitamiinin tai ferritiinin matalat arvot voivat vaikuttaa harjoitteluun, jaksamiseen, vastustuskykyyn ja sitä kautta kisoissa pärjäämiseen? Askel kulkee ja energiaa riittää, kun elimistö voi hyvin ja arvot ovat kohdallaan!

Triathlon, terveys ja ravitsemus

Urheilusuoritus riippuu paljolti terveydentilasta. Treeni ei kulje, ellei perusterveys, ruokavalio ja palautuminen ole kohdallaan. Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka jaksamme urheillessa. Paljon liikkuvien ja aktiivisesti harjoittelevien elimistöön kohdistuu keskimääräistä enemmän vaatimuksia suuren harjoittelumäärän johdosta. On tärkeää varmistaa, että perusterveys on kohdallaan. Se muodostaa pohjan suorituskyvylle ja palautumiselle.

Riittävä raudan saanti vaikuttaa jaksamiseen, mielialaan sekä yleisvointiin. Myös esimerkiksi D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa vetämättömyyttä ja väsymystä. Miehillä myös testosteronin alhainen määrä on usein vetämättömyyden taustalla.

Arvot on hyvä mittauttaa heti treenikauden alussa. Näin voi maksimoida harjoittelun ja palautumisen. Testit kannattaa ottaa myös säännöllisin väliajoin terveyden ja suorituskyvyn edistämiseksi.

Eikö askel kulje – missä vika?

Joskus voimavarat tuppaavat uupumaan. Harjoittelemaan lähtö muuttuu kerta kerran jälkeen raskaammaksi. Energinen olo on poissa. Mikäli taustalla on pitkittynyt väsymys, ei energiaa treenaamiseen taatusti riitä. Jos voimavarasi ovat loppu, kannattaa selvittää, ettei kyseessä ole jokin puutostila. Puhdin kautta pääset testeihin ilman lääkärin lähetettä.

Raudanpuute väsyttää ja on yleistä urheilijoilla

Vetämättömyyttä saattaa aiheuttaa raudan puute. Urheilijalla on usein merkittävästi suurempi raudan tarve, ja sitä myös menetetään enemmän. Lisääntyneen hepsidiinierityksen vuoksi raudan imeytyminen ja hyötykäyttö voi urheilijalla olla hidastunut. Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin.

Jos rautaa ei ole riittävästi saatavilla, tilanne voi johtaa anemiaan, jolle on ominaista yleinen väsymys, nopea hengästyminen ja alavireinen olotila. Mikäli rautavarastot ovat vähissä, askel painaa ja treeni ei kulje. Ravitsemuksella sekä ravinnon imeytymisellä on suuri merkitys raudan saannin turvaamisessa.

Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Se on elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta. Transferriinireseptori, liukoinen (S -TfR) on raudan kuljetusvalkuaisen vastaanottajamolekyyli. Sen tehtävänä on kuljettaa transferriiniin sitoutunutta rautaa solun sisälle. Sen määrä veressä kuvastaa punasolutuotannon vilkkautta. S-TfR-testiä käytetään raudanpuutteen toteamisessa.

Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa aineenvaihduntaan ja vireyteen

Tyreotropiini (S -TSH) on yksi kilpirauhasen tutkimuksista, kun halutaan tutkia kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, vireystilaan ja mielialaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminta antaa kaikkea muuta kuin otolliset edellytykset treenaamiseen. Jos treeni on alavireistä, olo voimaton ja joudut pitämään jatkuvasti villasukkia jalassa, taustalla voi olla kilpirauhasen toiminnan häiriö.

Vetämättömyyden taustalla voi olla myös D-vitamiinin puute

D-vitamiini vaikuttaa oleellisesti jaksamiseen, vireyteen ja vastustuskykyyn. Sitä saadaan erityisestä auringonvalosta, ja sen puute on yleistä suomalaisilla pohjoisen sijaintimme vuoksi. Jokaisen suomalaisen olisi hyvä vähintään kerran vuodessa mitata oma D-vitamiinitasonsa.

B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa mm. lihasheikkoutta

Hermoston toiminnalle tärkeä vitamiini on B12. Sen puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja vaikuttaa muistiin ja keskittymiskykyyn. Vaivat saattavat näkyä vasta vuosien päästä puutostilasta, joten aivotoiminnan kannalta vitamiinin saanti kannattaa ottaa huomioon kaikissa ikävaiheissa.

Muut triathlon-harrastajan perusterveyteen ja jaksamiseen liittyvät arvot

Herkkä CRP -tutkimus kertoo elimistön matala-asteisesta tulehduksesta, kun mittaus tehdään tilanteessa jossa elimistössä ei ole akuuttia bakteeri- tai virusinfektiota tai muuta tulehdusta.

Glukoosiarvo kertoo veren sokeripitoisuuden. Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen, lihasten ja aivojen toimintaan ja nälän tunteeseen.

Jokaisen on myös hyvä mitata kolesteroliarvonsa. Lipidien mittauksessa tutkitaan veren rasva-arvot: kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli.

Täydellinen verenkuva koostuu 18 eri testistä. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne. Täydellinen verenkuva sisältää mm. hemoglobiinin.

Natrium on yksi elimistön tärkeimmistä suoloista. Se on elämälle välttämätön ollessaan keskeinen suola kaikkien solujen kalvojännitteen ylläpitämisessä.

Kalium on elimistölle välttämätön suola, joka liittyy keskeisesti elimistön nestetasapainoon. Kalium tukee sydämen, hermoston ja lihasten toimintaa.

Magnesium on elimistölle välttämätön ja urheilijoille tärkeä mineraali, jota tarvitaan hermoston ja useiden entsyymien toimintaan.

Lisäksi testipaketteihin kuuluu maksan ja munuaisten toiminnan tutkimus. Pt-GFRe-tutkimus (Glomerulussuodosnopeus, estimoitu) kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta eli poistamaan ylimääräisen veden ja kuona-aineet elimistöstä. Tutkimus sisältää 2 arvoa, kreatiinin ja laskennallisen GFR-arvon. S -ALAT -tutkimus kertoo maksan terveydestä.

Miesten triathlon testipakettiin kuuluva testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni. Se vaikuttaa jaksamiseen, energiatasoihin, sukupuoliviettiin ja mielialaan. Esimerkiksi stressi vaikuttaa testosteronitasoihin.

Triathlon-urheilija: testaa omat arvot ja paranna tuloksiasi!

Triathlon-urheilijoille suunnatut paketit sisältävät suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä. Kaikkiin Puhdin tutkimuksiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Raportti ja tulokset ovat selkeässä muodossa palkkeina, ja lisäksi saat tärkeää tietoa siitä, mitä eri arvot tarkoittavat. Näiden avulla voit edistää terveyttäsi, optimoidan treenikautesi ja yllät parempiin tuloksiin!

Tutustu Puhdin testipaketteihin ja tilaa:

www.puhti.fi/tuote/triathlonmies
www.puhti.fi/tuote/triathlonnainen

Suosittelemme tekemään ensimmäiset testit heti treenikauden alussa lähtötason selvittämiseksi. Lähtötason voi selvittää esimerkiksi tutkimalla kehon tilasta kertovia mittareita verikokeiden avulla. Näin tiedät, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja voit optimoida harjoittelua koko harjoituskauden ajan.

Lähtötason selvittäminen auttaa motivoimaan myös siinä vaiheessa, kun alat huomaamaan muutoksia liikkeelle lähdettyäsi ja tarkistat arvot uudelleen. Muutoin on vaikea tehdä vertailua parantuneen kunnon ja lähtötason välillä. Parantuneet arvot motivoivat jatkamaan ja auttavat hahmottamaan, kuinka paljon edistystä on tapahtunut.

Elimistön kehitystä ja kehon sisäisiä muutoksia voi joskus olla vaikea tuntea tai havaita ulkoapäin. Arvot muuttuvat sekä ruokavalion että treenin muutosten myötä. Arvojen parantuminen tukee paitsi treeniä, myös elintapasairauksien ennaltaehkäisyä.

Puhdin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä

Laboratoriotestin voi tehdä yli 20 paikkakunnalla Suomessa ilman lääkärin lähetettä. Oston jälkeen saat tarkat ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen. Tilauksen jälkeen pääset varaamaan ajan laboratorioon verikokeeseen.

Tulokset saat selkeänä raporttina, josta näet, mitkä arvot ovat viitearvojen sisällä. Haluamme auttaa sinua jaksamaan ja voimaan paremmin, emme uuvuta vaikeaselkoisilla raporteilla. Tulospalvelusta löydät myös syventävää tietoa, miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi ja jaksamista. Saat selkeän näkymän tuloksiin, apua arvojen tulkintaan ja ideoita kehittymiseen.

Tilaus on voimassa vuoden ostohetkestä. Voit tilata haluamasi testipaketin heti ja käydä testeissä silloin, kun haluat.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Mirka Tuovinen vastaa Puhdilla viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä.


Päivitetty: 11.08.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *