Saana Tyni kärsi monelle suomalaiselle tutuista oireilusta: selittämätön väsymys, voimaton olo, yleiskunnon heikkeneminen, huimaus, hiustenlähtö ja yleinen vetämättömyys. Väsymys oli hiipinyt Saanan arkeen lasten saannin ja kiireisen työelämän myötä. Oireet alkoivat viedä kiireisen perheenäidin ja toimitusjohtajan voimavaroja, kunnes syy oireisiin löytyi verikokeiden myötä.

Saanalla alkoi olla jatkuvaa väsymystä erityisesti lasten saamisen jälkeen. Jalat tuntuivat välillä lähtevän alta, eikä energiaa arjessa riittänyt kuten ennen. Saana oli menettänyt toisen lapsen synnytyksessä paljon verta ja hemoglobiini oli ollut alhainen jo ennen synnytystä. Selittämätön voimattomuus ja väsymys jatkuivat kiireisessä lapsiarjessa pitkään.

Saana toimii myös Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtajana ja hän koki väsymyksen vaikuttavan perhearjen lisäksi työssään. Eräässä työtapaamisessa Saana pohti, huomaakohan toinen osapuoli, kuinka hän huojuu. Pyörrytti ja tuntui, että jalat lähtevät alta.

Väsymykseen, huimaukseen ja vetämättömyyteen ei tuntunut löytyvän apua. Osa oireista ohitettiin lääkärikäynneillä. Kaikilla tuntui olevan kiire, eikä resursseja pelkän väsymyksen ja muiden epämääräisten oireiden hoitoon ollut.

Saanasta tuntui välillä, että häntä ei otettu tosissaan. Oireet olivat myös helposti sekoitettavissa esimerkiksi synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tätä Saanakin epäili lopulta itse.

“Väsymyksessä ikävä puoli on se, että tilanteeseen turtuu. Oireita ja kehon viestejä pitäisi kuitenkin aina pysähtyä kuuntelemaan”, Saana pohtii. Jatkuva väsymys ja vetämätön olo eivät kuitenkaan kuulu normaaliin arkeen.

Saana kärsi myös hiustenlähdöstä, johon ei löytynyt syytä. Nämä olivat viimeisiä hetkiä ennen oireiden syiden selvittämistä.

Verikokeet paljastivat epämääräisten oireiden syyn

Lopulta Saana päätti ottaa asioista itse selvää. Hänellä oli epäilyksiä mahdollisista sairauksista tai puutostiloista, mutta vasta verikokeet paljastivat todellisen syyn pitkittyneille oireille.

“Törmäsin Puhdin terveystarkastuksiin sosiaalisen median kautta ja kiinnostuin hirveästi! Olin laiminlyönyt omaa terveyttäni, eikä väsymyksen oireita kuunneltu muuallakaan. Tiesin, että nyt on aika ottaa terveyteni omiin käsiini”, kertoo Saana.

Saana valitsi Puhdin naisille suunnitellun laajan terveystarkastuksen ja kävi testeissä. Laboratoriotesti onnistui helposti ja oireita selittävät tulokset tulivat nopeasti.

“Palvelussa minua puhutteli sen helppous. Testeihin pääsi käytännössä heti ja tulokset tulivat nopeasti. Omien tulosten katsominen ja seuraaminen palvelun kautta on tehty helpoksi. Näin tuloksista itse, mitkä arvot eivät olleet viitearvojen sisällä. Sieltähän se väsymyksen aiheuttajakin selvisi vihdoin!”

Epämääräisten oireiden syy selvisi testien ansiosta; muun muassa matala ferritiiniarvo antoi viitteitä raudanpuutteesta.

Testin jälkeen Saana tiesi, millä keinoin tilanne pystyttiin korjaamaan. Alkoi elintapojen ja ruokavalion muutos. Testaus toimi näihin hyvänä herättelijänä.

“Aloin välittömästi kiinnittää huomiota ruokavaliooni, raudansaantiin ja muihin elintapohin”, Saana kertoo muutoksesta. “Olo alkoi pikkuhiljaa kohentua ja sain voimavarani takaisin.”

Raudanpuutos on yleinen väsymyksen aiheuttaja

Jatkuva väsymys voi johtua monesta tekijästä. Kuormitusta voi tulla kaikilta elämän osa-alueilta. Fyysisesti tai henkisesti kuormittava työ, elämäntilanne ja esimerkiksi ihmissuhteet voivat viedä voimavaroja.

Jatkuvan väsymyksen taustalla saattaa olla myös yksinkertaisesti jonkin ravintoaineen puutos. Esimerkiksi juuri raudanpuutokseen liittyy hyvin usein väsymystä.

Raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, heikkous ja vetämättömyys. Oireet saattavat näkyä sekä työssä että arjessa kotona. Raudanpuute voi aiheuttaa myös kalpeutta, päänsärkyjä, korvien huminaa, sydämen sykkeen nousua sekä aiempaa herkempää hengästymistä.

Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Raudanpuutetta on syytä epäillä, mikäli ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja on tyypillisiä raudanpuutteen oireita, ja mikäli kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään.

Raudanpuute voi johtua niin vähäisestä raudansaannista kuin runsaasta raudan menetyksestä esimerkiksi kuukautisten, synnytysten tai verenluovutusten vuoksi. Myös raudan huono imeytyminen voi aiheuttaa puutteen. Sille altistavat muun muassa suoliston imeytymishäiriöt.

Väsymyksen syy tulisi aina selvittää

Jatkuva päiväaikainen väsymys ei ole normaalia, vaikkakin se on varsin yleistä. Oikean hoidon löytymiseksi epämääräisen ja pitkittyneen vetämättömyyden syy tulisi aina selvittää. Verikokeet kertovat kehon tämän hetkisestä terveydentilasta.

Väsymyksen taustalla voi olla raudanpuuteen lisäksi myös esimerkiksi D-vitamiinin puutos, joka on yksi yleisimmistä puutostiloista suomalaisilla. Taustalla voi olla myös esimerkiksi aineenvaihdunnan, kilpirauhasen toiminnan tai unen häiriö.

“Kenenkään ei tarvitse jäädä kärvistelemään oireiden ja väsymyksen kanssa. Syy oireiden taustalla tulee selvittää oikean hoidon saamiseksi”, painottaa sairaanhoitaja Susanna Nuoramo Puhdilta. Oireita ei tulisi myöskään koskaan ohittaa tai vähätellä.

Puhdin palvelun kautta voi tilata erikseen lääkärin tai ravitsemusterapeutin etäkonsultaation, mikäli arvoissa on jotain poikkeavaa ja haluaa jutella asiantuntijan kanssa tuloksista.

Jokainen voi vaikuttaa omaan terveyteensä

Saana kokee, että testien jälkeen olo parani huomattavasti ajan myötä. Elintavat ja itsestä huolehtiminen nousivat entistä suurempaan rooliin. Raudanpuutteen korjaaminen vie aikaa, mutta jo oikean syyn tietäminen tuo helpotusta.

“Aivan samalla tavalla kun autollekin tehdään vuosihuolto, täytyy myös omaa terveyttä tarkkailla säännöllisin väliajoin. Jokainen on kuitenkin lopulta vastuussa omasta terveydestä huolehtimisesta.”, muistuttaa Saana.

Eloisuus ja energia palasivat Saanan arkeen, kun hän sai tietää, mistä on kyse. Ei tarvinnut enää arvailla, mikä tilanteeseen voisi auttaa. Hänen tapauksessaan riitti pelkkä elintapojen ja ruokavalion muutos.

Saana on käynyt itsenäisesti myös kontrollitesteissä. Arvot ovat sittemmin parantuneet ja hiustenlähtö lähes loppunut. Olo on nyt Saanan mukaan aivan kuin olisi toinen ihminen.

Tulosten seuraaminen motivoi jatkamaan ja seuranta kertoo, ovatko muutokset elintavoissa ja ruokavaliossa auttaneet. Saana on käynyt jo kolmesti testeissä ja myös lasten vitamiinitasot on mitattu palvelun avulla.

Hyvinvoiva ihminen jaksaa huolehtia myös toisista

Yli 200 työntekijän johtajana Saana kokee yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään työntekijöidensä työhyvinvoinnista huolehtimisen. Jotta johtajalla riittää voimavaroja yhteisöstä ja yksittäisistä työntekijöistä huolehtimiseen, täytyy myös omaan hyvinvointiin panostaa.

“Omasta ja läheisten terveydestä huolehtiminen on tärkeää. Jos ei pidä huolta itsestä, ei jaksa huolehtia toisistakaan”, pohtii Saana.

Tutustu Puhdin testipaketteihin ja tilaa:

Kaikki Puhdin tutkimukset ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin hyvinvoinnin asiantuntija Mirka Tuovinen on valmentaja, sisällöntuottaja sekä ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Puhdilla Mirka vastaa viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 03.02.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös