Elämäntavat vaikuttavat terveyteen kokonaisvaltaisesti. Stressi, masennus, uni ja hormonit vaikuttavat kaikki hyvinvointiimme. Pahimmillaan kaikki näistä osa-alueista voivat oireilla. Oireet on myös helppoa sekoittaa toisiinsa. Mihin tilanne voi pahimmillaan johtaa ja miten siitä selviää? Lue Ilarin tarina!

Ilari Juslénin elämä on ollut täynnä käännöksiä ja stressiä – kaiken hyvän ohella. Monen suomalaisen tavoin Ilari on saanut omakohtaisesti kokea stressin kokonaisvaltaiset vaikutukset kantapään kautta. Ajoittain stressi ja elämän muutokset ovat vieneet liikaakin miehen voimia. Liiallinen stressi johti Ilarilla yli 40 kilon ylipainoon, masennukseen ja avioeroon.

Seitsemän vuoden taistelu stressin, terveyden ja masennuksen kanssa päättyi kuitenkin tällä kertaa onnellisesti. Ongelmien vyyhti alkoi aueta, kun taustalla vaikuttaneet tekijät, kuten alhainen testosteroni, selvisivät ja oireisiin löytyi oikeat hoitokeinot!

Pitkittynyt stressi aiheutti ongelmia

Ilari toimi kauppiaana ja työ oli stressaavaa. Välillä puhti oli poissa. Ilari oli tottunut tekemään paljon töitä, ja oman kehon rajoja ja hälytysmerkkejä ei tullut useille meistä tyypilliseen tapaan kuunneltua.

Ilarilla on aina ollut myös unen kanssa ongelmia ja terveellisestä elämästä on ollut vaikea pitää kiinni. Ilari on usein tehty liikaa töitä ja välillä stressiä aiheuttivat ihmissuhteet.

Myös perheen kiristynyt tilanne ja taloudelliset vaikeudet stressasivat miestä. Taloudelliset haasteet vaikeuttivat entisestään tilannetta, sillä Ilari reagoi niihin lisäämällä työn määrää.

“Kaikki tuo alkoi ahdistaa ja näin putkinäöllä vain yhden ratkaisun: tehdä lisää töitä!”, kertoo Ilari.

Stressi ei sillä tietenkään hellittänyt. Lisäämällä työmäärää Ilari sai vain itsensä entistä huonompaan jamaan.

Elämäntavat ja tilanne on huomioitava kokonaisuutena

Ilarilla diagnosoitiin matkan varrella sekä masennus että uniapnea. Samalla menivät miehen seksuaaliset halut ja elämäninto.

Uniapnean asianmukainen hoito paransi yöunia, mutta masennuslääkkeet eivät Ilaria houkutelleet. Ilari ymmärsi, että mielialan kohdalla kyseessä oli kokonaisvaltainen elämän haasteiden kohtaaminen.

Matala testosteroni huomattiin vasta myöhemmin, ja se selitti osan oireista. Masennusta vai testosteronin vaje? Alakuloisuus saattaa olla depressiota. Toisaalta kyseessä voi olla matala testosteronihormonin taso, joka voi aiheuttaa vetämättömän olon.

Samankaltaisista oireista johtuen tilat on helppo sekoittaa keskenään ja siksi tilanne tulisi aina tutkia kunnolla. Masennuslääkkeillä voi olla myös ikäviä sivuvaikutuksia.

Elämäntavat olivat tässäkin tapauksessa kuitenkin ennen kaikkea kokonaisuus; usealla tekijällä oli kyntensä pelissä elämänlaadun heiketessä. Varsinainen oireiden ja terveyteen vaikuttavien tekijöiden cocktail siis!

Tilanne pitkittyy ja ongelmat kasaantuvat

Tilanne ei parantunut nappia painamalla; muutokset arjessa ja elämäntavoissa voivat viedä pitkään. Seitsemään vuoteen mahtui monia ylä- ja alamäkiä.

Pitkittynyt stressi kävi miehen terveyden päälle vuosien myötä. Ilarille ilmestyi kiloja ja erilaisia oireita toisensa jälkeen. Arki muuttui koko ajan harmaammaksi.

Vaikka uniongelmien taustalla vaikuttanut vakava uniapnea saatiin hoidettua, stressi ei hellittänyt. Ylipainon myötä miehiset mielihalut vähenivät ja tästä kärsi myös silloinen avioliitto.

“Koen, että avioero oli elämäni tähän astisin suurin epäonnistuminen”, pohtii Ilari jälkikäteen.

Kolme vuotta sitten alkanut elämäntaparemontti jatkuu edelleen

Ilari alkoi tehdä muutoksia elämäntapoihinsa kolme vuotta sitten. Uni saatiin paremmaksi ja Ilari lopetti kauppiaana toimimisen. Avioerosta toipuminen vei kauan. Ilari myöntää, että asian käsittely on vielä kesken.

Ilarin elämään on kuitenkin astunut uusi naisystävä ja tällä hetkellä Ilari panostaa erityisesti myös aikaan lastensa kanssa. Asioiden tärkeysjärjestyksessä on tapahtunut muutosta.

Olo alkaa parantua

Ilarin olo alkoi olla kesällä 2019 sekä fyysisesti että psyykkisesti parempi. Ilari oli saanut pudotettua 30 kiloa painoa. Kuitenkaan ihan kaikki ei tuntunut olevan vielä kohdallaan. Muun muassa miehiset halut eivät elämäntapamuutoksesta ja painonpudotuksesta huolimatta palanneet ennalleen, vaikka suunta oli jo selkeästi parempaan päin.

Eräänä päivänä Ilari keskusteli töissä kaverin kanssa, joka sattui mainitsemaan testosteronivajeen. Ilari kuunteli ja halusi itsekin ottaa asiasta selvää. Matalaan testosteroniin liittyvät oireet kuulostivat Ilarin mielestä kovin tutuilta.

Kyse ei ollut pelkästään miehisten halujen poissaolosta, vaan heikosta jaksamisesta, väsähtäneestä olosta ja alakuloisesta mielialasta.

Usein testosteroni mielletään edelleen vain halukkuuteen tai lihasten kasvatukseen liittyväksi hormoniksi, mutta se vaikuttaa myös yleishyvinvointiin, mielialaan ja jaksamiseen.

Testosteronitason mittaus kertoo totuuden

Testosteroni on kokonaisvaltaisesti miehen hyvinvointiin vaikuttava hormoni, jonka puutteen oireet saattavat olla monille kovin tuttuja. Nykyään on myös alettu huomaamaan entistä selkeämmin, kuinka masennuksen sijaan kyseessä saattaakin olla alhainen testosteronitaso.

Ilari päätti ottaa selvää omista testosteronin tasoistaan ja hakeutui testeihin. Tulos oli selvä. Samantien hän aloitti hoidot testosteronin nostamiseksi.

Ilari kävi seurantatesteissä kuukauden jälkeen hoidon aloittamisesta, mutta tuolloin muutosta ei ollut vielä havaittavissa. Parin kuukauden päästä hän kävi uudelleen testeissä ja nousua testosteronitasossa oli nyt huomattavissa!

Selvitä rohkeasti oireiden syy

Ilari kannustaa muitakin käymään testeissä, mikäli mitään oireita on. Hän suosittelee testaamista rohkeasti, jotta voidaan selvittää tarkasti, missä vika on.

Ilari testasi samalla koko terveytensä miesten laajan Puhti-terveystarkastuksen avulla. Kaikki labratestit saa tehtyä kerralla.

“Puhdin laaja terveystarkastus kertoo paljon muitakin arvoja. Kannattaa tehdä kokonaisvaltainen testaus, jos on vähänkään epäilystä terveyden ongelmista”, Ilari suosittelee.

“Veriarvojen mittaus toimi moitteettomasti ja voin rehellisesti suositella Puhtia!”

Mistä kaikki lopulta johtui?

Jälkikäteen Ilari pohtii, että kyse oli laajasta elämäntapojen kokonaisuudesta, ei pelkästään yksittäisistä tekijöistä. Terveys – tai sairastuminen – on usein monen tekijän summa.

Ilarinkaan tapauksessa ei voida sanoa, että kyse olisi ollut pelkästään ruokavaliosta, stressistä tai testosteronin puutteesta. Tilan aiheutti kaikkien näiden osa-alueiden yhteisvaikutus.

Ilari muistuttaa, kuinka kokonaisvaltaisesti eri tekijät vaikuttavat terveyteen.

Kun menee jaksaminen, menee elämänilo. Kun elämänilo menee, menee ihmissuhteet. Kun ihmissuhteet kariutuvat, vaikuttaa se puolestaan jaksamiseen. Kun ei jaksa, ei tule pidettyä huolta terveellisestä ruokavaliosta. Kun ruokavaliosta tulee lipsuttua, ei jaksa urheilla.

Ja niin edelleen; ikävä noidankehä on valmis ja alamäki alkaa.

“Kaikki lähtee kuitenkin sieltä omasta mielestä ja jaksamisesta. Elämäntapamuutokset eivät ole vain liikkumista ja ruokavaliota, vaan myös syvempää ajattelun muuttamista”, Ilari pohtii.

Miten pääsen testeihin ilman lääkärikäyntiä?

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Tilaa tutkimuspaketti itselle Puhdin verkkokaupasta: miehen laaja terveystarkastus (sisältää testosteronin mittauksen).

Pääset testeihin nopeasti ja helposti. Laboratorioita löytyy yli 20 paikkakunnalta Suomessa. Tulokset saat selkeälle tulosraportille, jossa arvot esitetään graafisesti ja näet selkeästi, ovatko arvosi viitearvojen sisällä!

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 29.05.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *