Usein raudanpuute oireilee väsymyksenä ja yleisenä vetämättömänä olona. Raudanpuutteeseen liittyy myös monia muita oireita ja oireet voivat olla hyvinkin erilaisia. On myös hyvin yksilöllistä, mitkä näistä oireista henkilöllä on.

1. Hermostuneisuus ja levottomuus

Hermostuneisuus tai levoton olo voivat liittyä raudan puutteeseen. Hermostuneisuus voi olla ajoittaista ja liittyä esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkoon, mutta olisiko jatkuvan levottomuuden ja hermostuneisuuden taustalla raudanpuute? Tässä tapauksessa sätkyvää oloa voi helpottaa raudanpuutteen asianmukainen hoito.

2. Alavireisyys tai masentunut olo

Alakuloinen tai masentunut mieliala on yksi raudanpuutteen oire. Depressio ja raudanpuute on tämän osalta hyvin helppo sekoittaa toisiinsa, minkä vuoksi rauta-arvojen tutkiminen on tärkeää oikean hoidon saamiseksi.

3. Suun ja nielemisen oireet, kuten palan tunne kurkussa ja ientulehdus

Palan tunne kurkussa tai nielemisvaikeudet voivat liittyä anemiaan. Myös muut suun oireet ovat jokseenkin yllättäviä anemian oireita. Raudanpuuteanemian suun oireita ovat vaalea, ohentunut limakalvo, hidastunut limakalvojen paraneminen, suun haavaumat, kielen nystyjen muutokset, kielikipu, nielemisvaikeudet, suupielten haavaumat ja ientulehdus.

Mikäli sinulla on raudanpuutteen oireita, on tärkeää selvittää, mistä oireet johtuvat. Puhdin kautta pääset kaikkiin testeihin, myös raudanpuutteen tutkimukseen ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. 

Muita raudanpuutteen ja anemian oireita voivat olla:

  • heikotus, huimaus, päänsäryt, kalpeus ja palelu
  • hajamielisyys, heikko keskittymiskyky
  • hiusten oheneminen, hiustenlähtö, kynsien lohkeilu sekä ihon kuivuminen
  • yleiskunnon heikkeneminen, fyysisesti heikko olo, hengästyminen tai hengenahdistus
  • rintakipu tai sydämentykytys

Raudanpuutteen oireet voivat kehittyä pitkän ajan kuluessa, jolloin niihin helposti turtuu. Tällöin voi helposti kuvitella, että tila olisi pysyvä ja normaali. Väsymys ja muut oireet eivät kuitenkaan kuulu arkeen ja oireiden syy tulisi aina selvittää.

Miten pääsen testeihin?

Puhdin kautta pääset testeihin suoraan ilman lähetettä. Laboratoriot löytyvät yli 20 paikkakunnalta. Tutustu tutkimuspaketteihin ja tilaa:

Mikäli epäilet sairautta tai haluat testien jälkeen keskustella lääkärin kanssa tuloksistasi, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation Puhdin tulosraportilta.

Muita syitä testeihin hakeutumiseen ovat muun muassa:

Ferritiini on ensisijainen mittari, joka kertoo rautavarastoista. Tämän lisäksi on hyvä tutkia täydellinen verenkuva. Lisäksi tulehdus voi nostaa ferritiiniä; herkkä CRP -tutkimusta käytetään sen arviointiin. Nämä testit kuuluvat Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin.

Laajassa anemian ja raudanpuutteen tutkimuspaketissa tutkitaan edellä mainittujen lisäksi transferriini ja sen rautakyllästeisyys, B12-vitamiini ja folaatti. Raudanpuute on anemian yleisin syy, mutta anemia voi liittyä myös B12-vitamiinin ja foolihapon puutteeseen.

Lähteet

Honkala, S. Lääkärikirja Duodecim. Anemia ja suun terveys. 19.12.2019

Puhti. Ferritiini ja opas raudanpuutteesta

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 07.07.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *